Grupul financiar BRD Societe Generale, al treilea cel mai mare din România, a încheiat anul 2018 cu un profit net de 1.565 milioane de lei, în creștere cu 10,6% față de anul 2017.

Potrivit comunicatului publicat joi pe site-ul oficial, BRD a înregistrat o creștere a venitului net bancar cu +11,9%, până la 3,11 miliarde de lei, determinată de contribuții mai mari ale tuturor liniilor de afaceri. Veniturile din dobânzi au crescut cu circa 16% față de anul precedent, în timp ce veniturile din comisioane au crescut cu peste patru procente. Portofoliul de credite a crescut atât pe segmentul retail, cât și pe cel al companiilor.

De asemenea, performanța operațională s-a îmbunătățit semnificativ: rezultatul operațional brut în creștere cu +24,0% în dinamică anuală, indicatorul cost/venit a atins 47,8% în 2018, fiind redus cu 5,1 puncte procentuale față de anul precedent.

Performanță comercială dinamică: portofoliu de credite în creștere atât pe segmentul retail (+3,7%*), cât și pe cel al companiilor (+4,6%*), producție de leasing mai mare cu +10%, valoarea operațiunilor de factoring mai mare cu +9%, peste 100 milioane EUR finanțare acordată IMM-urilor în 2018 prin intermediul diverselor programe naționale și europene, număr în creștere de tranzacții și abonamente de bancă la distanță (+15% în dinamică anuală)”, se arată în comunicat.

Venitul net bancar la nivelul Grupului BRD în anul 2018 a atins 3.117 milioane RON, în creștere cu +11,9% în dinamică anuală, determinată de contribuția pozitivă a tuturor categoriilor de venituri. Veniturile nete din dobânzi au crescut cu +15,7% față de anul precedent, reflectând creșterea volumelor, atât ale creditelor cât și ale depozitelor clienților și mediul favorabil al ratelor de dobândă. Veniturile nete din comisioane au crescut cu +4,5% față de anul precedent, în principal datorită evoluției dinamice a activității pe segmentul cardurilor și a serviciilor de depozitare și custodie, precum și creșterii volumelor de tranzacții.

Piaţa creditării din România a rămas robustă în 2018 (+7,4% la sfârşitul anului 2018 în termeni nominali), impulsionată de cererea din partea populaţiei, în timp ce creşterea volumelor pe segmentul companiilor a accelerat la finalul anului. Această evoluţie reflectă situaţia macroeconomică din România, unde creşterea economică (+4,2%** în trimestrul III 2018) a fost determinată de consumul privat, investiţiile rămânând slabe.

Reprezentanții BRD atrag atenția asupra faptului că introducerea unei taxe pe active financiare, în realitate o taxă pe credite, ar avea consecinţe clar negative asupra economiei româneşti.

Odată cu publicarea pe 29 decembrie 2018 a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 114/2018, a fost introdusă o nouă taxă ce vizează în mod special sectorul bancar.
Astfel, începând din 2019, băncilor li s-ar aplica o taxă pe active financiare dacă ROBOR este peste nivelul de referinţă de 2%, cuantumul taxei anuale crescând incremental în funcţie de intervalul în care se află ROBOR. Luând în considerare nivelurile curente ale ROBOR, în cazul în care normele de aplicare ar defini rata de taxare ca fiind trimestrială, băncile ar fi supuse unei taxe anuale de 1,2% din activele lor financiare.

 

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday