Un judecător francez a aprobat punerea sub acuzare a șefului Telegram, Pavel Durov, miercuri, ca parte a anchetei privind complicitatea acestuia la trafic de droguri, crimă organizată, pedofilie și fraudă, prin lipsa moderării corespunzătoare a acestui tip de conținut pe platforma sa.

Conform tribunalului, Durov poate evita arestul preventiv dacă plătește o cauțiune de 5 milioane de euro. De asemenea, trebuie să se prezinte de două ori pe săptămână la poliție și nu are voie să părăsească Franța.

Decizia vine la câteva zile după ce miliardarul născut în Rusia a fost reținut de poliție pe aeroportul Bourget din Paris, sâmbătă, ceea ce a creat nervozitate în Rusia. Propagandiștii Kremlinului au recunoscut că mare parte a comunicațiilor Armtei Ruse, inclusiv ordine operaționale, se fac pe Telegram. Spre deosebire de WhatsApp sau Messenger, comunicațiile pe această platformă nu au cheie de criptare de la utilizator la utilizator, ci doar către serverele aplicației, ceea ce înseamnă că pot fi decriptate și interceptate de conducerea companiei.

Plasarea sub investigație formală în Franța a lui Durov indică faptul că judecătorii consideră că există suficiente elemente pentru ca ancheta să continue, dar investigația poate dura ani de zile, înainte de a fi trimisă pentru judecată sau clasată.

Telegram are în prezent peste 950 de milioane de utilizatori, conform unei postări a lui Durov de luna trecută, fiind una dintre cele mai utilizate platforme de mesagerie din lume., dar este folosită mai ales în Rusia, Ucraina și țările arabe. 

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday