Direcția Națională Anticorupție (DNA) a trimis în judecată 79 de persoane într-un dosar de fraudare a probei teoretice pentru obținerea permisului de conducere. Dintre acestea, 18 au cerut încheierea unor acorduri de recunoaștere a vinovăției, între ei un ofițer de poliție din MAI, dar și intermediari și candidați la examen.

În prezența avocaților, cei 18 au declarat că sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv pedepse cuprinse între 2 ani și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni, și un an și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Direcția precizează că dosarul a fost disjuns, din cauza dimensiunii infracționale și a numărului mare de persoane implicate. Vor fi judecate, în stare de libertate, 75 de persoane fizice (candidați la examenul teoretic) – pentru dare de mită, Ionuț Obreja, la data faptelor comisar-șef de poliție și șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări – pentru luare de mită în formă continuată și trafic de influență, un instructor auto – pentru constituirea grupului infracțional și complicitate la luare de mită, dar și două persoane fizice – pentru cumpărare de influență și complicitate.

DNA explică faptul că, în perioada 17 iulie 2020 – 16 septembrie 2020, comisarul-șef Ionuț Obregia ar fi pretins și primit de la candidați, prin intermediul unor lucrători de poliție sau a altor intermediari, diverse sume de bani (cuprinse între 800 de euro și 1.800 de euro) pentru a comunica răspunsurile corecte aferente examenului teoretic sau pentru a permite candidatului să pătrundă în sala de examinare având asupra sa echipamente tehnice de comunicare ori înregistrare audio/video. Trei zile mai târziu, el ar fi primit 2.400 de euro, mită de la doi candidați, prin intermediar, pentru a le permite accesul în sală cu echipamente de comunicare sau de înregistrare audio-video.

În perioada ianuarie – noiembrie 2020, un instructor auto a aderat la grupul infracțional condus de Obreja, pentru a racola persoane interesate, a le instrui cum să procedeze și cum să vorbească, pentru a nu se da de gol, dar și să intermedieze mitele. Direcția mai arată că, în cursul anului 2020, 94 de inculpați menționați anterior, candidați la examenul teoretic pentru obținerea permisului, beneficiind de ajutorul unor intermediari, ar fi remis inculpatului Ionuț Obreja sume de bani cuprinse între 200 de euro și 5.500 de euro, pentru ca acesta din urmă, în calitate de lucrător la sala de examinare, să le comunice candidaților respectivi răspunsurile corecte aferente examenului teoretic.

Foto: Inquam/Octav Ganea

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday