Într-o premieră pentru țară, Franța acuză oficial Rusia că desfășoară o campanie de destabilizare a țării. Concret, potrivit ministerului francez de Externe, APT28, o unitate a agenției ruse de informații militare (GRU), cunoscută și sub numele de “Fancy Bear”, cu baza în sudul Rusiei, a orchestrat atacuri cibernetice repetate asupra unor instituții cheie ale statului și a unor organizații private, începând din 2015.
Ministerul francez de Externe a subliniat că, pentru prima dată, Parisul atribuie public aceste atacuri statului rus, pe baza propriilor informații de securitate. Într-un comunicat, Franța a condamnat aceste “activități de destabilizare”, catalogându-le drept “inacceptabile și nedemne de un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU”. Ministerul de Externe a afirmat că Franța, împreună cu partenerii săi internaționali, va folosi toate mijloacele disponibile pentru a anticipa, descuraja și răspunde comportamentului ostil al Rusiei în spațiul cibernetic.
Raportul publicat de Agenția Națională de Securitate Cibernetică a Franței indică o creștere cu 15% a numărului de atacuri atribuite hackerilor ruși în 2024, ajungând la circa patru mii de incidente.
Printre țintele vizate în cei zece ani se numără ministere, administrații locale, instituții din domeniul apărării, firme aerospațiale, institute de cercetare, precum și entități din domeniul financiar și economic. De asemenea, în 2024, APT28 a atacat o organizație implicată în pregătirea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Paris. Totodată, oficialii francezi reamintesc că APT28 a încercat să saboteze, în 2017, campania prezidențială a lui Emmanuel Macron, când au furat și publicat mii de documente și email-uri pentru a semăna îndoială și pentru a influența electoratul. Deși operațiunea a fost masivă, autoritățile susțin că aceasta nu a avut un impact decisiv asupra rezultatelor, Macron câștigând turul al doilea al alegerilor împotriva candidatei de extremă dreapta, Marine Le Pen.
APT28 a fost asociat cu zeci de atacuri cibernetice la nivel mondial, inclusiv cu alegerile prezidențiale din SUA din 2016, când a fost acuzat că l-a favorizat pe Donald Trump prin publicarea emailurilor Partidului Democrat și ale membrilor echipei de campanie a lui Hillary Clinton. Gruparea vizează, de obicei, conturi personale de email pentru a obține date și mesaje, sau pentru a obține acces la alte dispozitive din cadrul unui sistem.
Surse: Reuters, Wall Steet Journal
Foto: Famveldman|Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.