Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a fost primul care a declarat că planul de pace nu satisface cererile Kremlinului legate de păstrarea teritoriilor și înlăturarea lui Zelenski de la putere. Aflat în Brazilia la o reuniune BRICS, Lavrov a declarat că “este imperativ ca peninsula Crimeea, Sevastopol, Donețk, Luhansk, Herson și Zaporijie să fie recunoscute pe plan internațional ca aparținând Rusiei”.
În plus, printre cerințele Rusiei se regăsește și abrogarea legilor care persecută “tot ce este rusesc” în Ucraina, de la limbă, la cultură, mass-media, dar și întoarcerea Bisericii Ortodoxe din Ucraina în subordinea Patriarhiei Moscovei. “Demilitarizarea și denazificarea Ucrainei se află, de asemenea, pe lista noastră, împreună cu ridicarea sancțiunilor, anularea mandatelor de arestare, precum și returnarea activelor rusești supuse așa-numitului îngheț în Occident”, a adăugat ministrul rus. Lavrov a amintit și că, pentru a se ajunge la un acord de pace, Ucraina nu poate să fie primită în NATO sub nicio formă, spunând că “Rusia are nevoie de garanții de securitate solide pentru a se proteja de orice amenințări care provin din activitățile ostile ale NATO și ale Uniunii Europene”.
Ulterior, marți, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a transmis că Rusia nu este de acord cu propunerea lui Donald Trump, care include recunoașterea Crimeei ca parte din Rusia (deși Moscova a anexat ilegal peninsula cu mai bine de un deceniu în urmă), plus teritoriul ucrainean ocupat de la începutul războiului. Peskov a lăsat să se înțeleagă că Rusia nu va fi de acord cu un armistițiu de 30 de zile, măsură sugerată anterior de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, și a amintit, în schimb, de propunerea lui Vladimir Putin pentru o încetare a focului de trei zile, cu ocazia Zilei Victoriei, sărbătorită pe 9 mai.
Întrebat dacă Kremlinul a văzut propunerea Ucrainei pentru o încetare imediată a focului de 30 de zile, Peskov a declarat: “Da, am văzut-o, am văzut-o. Dar dacă vorbim despre o astfel de încetare a focului pe termen lung, aceleași nuanțe despre care a vorbit Putin la Kremlin sunt cu siguranță relevante (…) Este greu să mergem pentru o astfel de încetare a focului pe termen lung”. Declarația sa nu include detalii în legătură cu “nuanțele” menționate de Putin, însă poate fi vorba despre cerințele Rusiei de a păstra teritoriile ucrainene cucerite până acum și ca acestea să fie recunoscute la nivel internațional.
Casa Albă a transmis că președintele Trump, care face presiuni pentru ca un acord să fie încheiat săptămâna aceasta, “dorește să vadă o încetare permanentă a focului, dar este din ce în ce mai frustrat de liderii Rusiei și Ucrainei”.
Surse: Pravda, The Telegraph
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.