În ultimii ani, Spania a înregistrat o creștere masivă a producției de energie din surse regenerabile, cu emisii reduse sau zero de carbon. Dacă în urmă cu două decenii, 80% din producția energetică era bazată pe consumul de combustibili fosili și doar 5% pe sursele eoliene și solare, în 2023, sursele regenerabile au ajuns la o pondere de 50,3%. Luni în jurul prânzului, cu puțin timp înainte de căderea masivă de curent, energia solară acoperea 53% din necesarul Spaniei, iar parcurile eoliene alte 11%.

Pe parcursul zilei de luni, pentru reluarea alimentării în întreaga țară, autoritățile au fost nevoite să repornească hidrocentrale și să importe energie prin magistralele care leagă Spania de Franța și de Maroc. Spre deosebire de sursele curate, sistemele energetice tradiționale au mecanisme (cum ar fi turbine) care creează inerție, astfel încât funcționează chiar dacă în rețea se înregistrează un șoc, cum ar fi o supratensiune sau o pană de curent, explică The Telegraph.

Kathryn Porter, un analist independent din domeniul energiei, le-a declarat jurnaliștilor britanici că, într-un mediu cu inerție scăzută, frecvența electricității se poate schimba mult mai repede. În cazul unei defecțiuni semnificative a rețelei într-o anumită parte, operatorii au mai puțin timp să reacționeze. Acest lucru poate duce la defecțiuni în cascadă. Duncan Burt, șef de strategie la grupul Reactive Technologies, a explicat că în condițiile unei producții mari de pe urma parcurilor fotovoltaice, într-o singură zi, rețeaua devine mai puțin stabilă, dacă nu sunt luate măsuri specifice tocmai pentru evitarea acestei situații.

Richard Tice, purtător de cuvânt pe domeniul energetic, al Partidului Reformist din UK, a declarat că ce s-a întâmplat în Peninsula Iberică trebuie să echivaleze cu un semnal de alarmă pentru alte țări: “Producția de energie solară și eoliană variază enorm, pe perioade lungi și scurte, astfel că amplifică riscurile din sistemul energetic”. Acest avertisment a fost lansat și de Curtea de Conturi a UE, într-un raport de la începutul lunii: “Sursele regenerabile au o intermitență și o variabilitate mare, deoarece producția lor depinde de condițiile meteorologice, spre deosebire de centralele tradiționale, care își pot ajusta producția pentru a satisface cererea. Acest lucru face ca echilibrarea sistemului să fie mai dificilă. În consecință, ar putea fi nevoie de consolidarea rețelei, de instalarea de echipamente specifice și de tehnologii moderne, inteligente și inovatoare”.

Intervențiile pentru realimentarea tuturor consumatorilor continuă, atât în Spania, cât și în Portugalia. Compania portugheză de apă, EPAL, a atenționat că ar putea fi nevoită să-și întrerupă aprovizionarea, iar locuitorii din ambele țări sunt, încă, sfătuiți să evite deplasările și să nu supraîncărce rețelele de telefonie, prin apeluri neesențiale.

Într-un conferință de presă din urmă cu scurt timp, directorul Red Electrica, operatorul rețelei spaniole de electricitate, a informat că nu au fost identificate semne specifice unui atac cibernetic: “Putem exclude, deocamdată, un incident de securitate cibernetică asupra instalațiilor și centrului de control al Red Electrica”, potrivit declarației citate de Euronews.

Sursa: The Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday