Draftul declarației comune, văzut de Reuters, a fost prezentat membrilor Uniunii Europene ca “un preambul geopolitic” pentru un nou parteneriat strategic între UK și UE. Potrivit agenției de presă, ambele părți urmează să convină asupra acestuia, la summitul de la Londra din 19 mai.
Deși la nivelul documentului nu se menționează direct Administrația Trump, mai multe elemente ale textului sunt formulate în contrast cu politicile președinției american, subliniază Reuters. SUA au propus, pentru încheierea războiului din Ucraina, recunoașterea de către Washington a controlului Rusiei asupra peninsulei Crimeea, precum și a controlului de facto pe care-l are Rusia asupra altor părți ale Ucrainei. În contrast, în acest document se menționează: “Am reafirmat sprijinul nostru continuu pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. (…) Am confirmat principiile noastre comune de menținere a stabilității economice globale și angajamentul nostru reciproc pentru comerțul liber și deschis”.
Documentul reiterează angajamentul Marii Britanii și Uniunii Europene față de multilateralism.. În ceea ce privește problema climatică, se menționează: “Rămânem angajați să menținem obiectivul Acordului de la Paris de a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius” peste media din perioada preindustrială.
Sursa: Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.