Trump a adus economia SUA în pragul unei crize în doar 100 de zile, scrie CNN în deschiderea unei noi analize. La începutul celui de-al doilea mandat, Donald Trump și-a petrecut primele 100 de zile în Biroul Oval, conducând o economie invidiată de întreaga lume în pragul unei crize, punând în pericol reputația Americii de “paradis financiar sigur” și alimentând teama în rândul alegătorilor care și-au pierdut încrederea în acesta.

Americanii doreau cu disperare să fie scăpați de prețurile mari la alimente, cauzate de situația internațională, și au crezut în promisiunea lui Donald Trump de a face SUA din nou accesibilă. Speranța a venit, parțial, în baza nostalgiei față de economia pre-pandemică din primul său mandat. În mod contrar, Trump a adoptat de unul singur politici care riscă să ducă la creșterea suplimentară a prețurilor și în final la recesiune, subliniază CNN. 

Din cauza tarifelor impuse de președintele american, bursele au scăzut, companiile aeriene își reduc zborurile, firmele de top își reduc propriile previziuni anuale, iar unii comercianți cu amănuntul au renunțat să mai vândă produse fabricate în China pe piețele americane. În același timp, Fondul Monetar Internațional a redus previziunile de creștere economică ale SUA, iar Rezerva Federală a transmis că unele companii au încetat să facă angajări.

Scopul lui Trump este să forțeze piețele străine să se deschidă larg pentru produsele americane și să oblige producătorii să readucă fabricile și locurile de muncă în regiunile industrializate care au plătit un preț mare pentru globalizarea comerțului, conform CNN. Președintele insistă asupra faptului că zeci de țări se aliniază pentru a încheia acorduri favorabile cu SUA care în cele din urmă îi vor îmbogăți pe americani. 

Totuși, CNN atrage atenția asupra faptului că milioane de locuri de muncă depind de rezultatul pariului său. Trump a cerut reduceri mari ale dobânzii de referință, chiar dacă mulți experți avertizează că acest lucru ar putea duce la creșterea inflației, care este deja așteptată să se majoreze ca urmare a tarifelor impuse în cadrul războiului său. Președintele escaladează, de asemenea, o confruntare periculoasă cu China, lansând un război economic cu implicații geopolitice uriașe, dincolo de condițiile comerciale.

CNN mai subliniază și că Donald Trump pune în practică o convingere care se află, de asemenea, în centrul efortului său de a dezbina sistemul politic occidental condus de SUA, care a prevalat și a menținut pacea globală timp de 80 de ani: Statele Unite – cea mai mare putere mondială – nu ar trebui să conducă lumea, ci ar trebui să își folosească puterea în negocierile individuale pentru a constrânge națiunile mai mici să adopte politici care să fie în beneficiul său și al nimănui altcuiva. Acest principiu, încorporat în abordarea “America pe primul loc”, a îndepărtat deja mulți aliați americani. 

Pe lângă asta, temperamentul irascibil al președintelui Trump și convingerea sa că are o cunoștință economică mai bună decât cei a căror sarcină este să protejeze ocuparea forței de muncă și să lupte împotriva inflației contribuie, de asemenea, la împingerea economiei americane pe marginea prăpastiei. CNN oferă drept exemplu atacurile la adresa președintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, care au pătat imaginea Americii ca “piatră de hotar” în economia mondială. 

În ceea ce privește tarifele, la câteva ore de la intrarea în vigoare a acestora, Trump le-a suspendat brusc pentru 90 de zile, aparent din cauza îngrijorărilor că investitorii nu mai au încredere în economia SUA. Oficialii președintelui au salutat totuși revenirea sa bruscă drept “o dovadă a geniului său” și au prezis o avalanșă de acorduri care vor stimula economia. Totuși, niciuna dintre acestea nu s-a materializat până în prezent.

Secretarul Trezoreriei SUA l-a descris pe Donald Trump drept “un exemplu de președinte care își depășește rivalii comerciali”, spunând că “în teoria jocurilor, se numește incertitudine strategică. Deci, nu-i vei spune persoanei de pe partea cealaltă a negocierii unde vei ajunge. Și nimeni nu se pricepe mai bine la crearea acestei pârghii decât președintele Trump. El a arătat tarifele ridicate, iar aici este șmecheria – iată unde pot ajunge tarifele, deci veniți la noi, eliminați tarifele, eliminați barierele comerciale, nu vă mai manipulați moneda, nu mai subvenționați forța de muncă și capitalul și apoi putem discuta.”

Administrația Trump preconizează că o serie de acorduri comerciale oferite de țări precum Japonia și Coreea de Sud, dar și de cele din Uniunea Europeană vor începe în curând să apară. Având în vedere că negocierea unor astfel de acorduri durează de obicei ani de zile și necesită ratificarea de către adunările legislative străine din statele democratice, este probabil ca ceea ce va rezulta să fie departe de revoluția în comerțul global pe care o dorește administrația. Dar este probabil și ca Trump să vadă orice acord ca pe o descoperire extraordinară. În cazul în care acestea nu îi îndeplinesc obiectivul de a transforma comerțul mondial, ele ar putea calma piețele, stabiliza poziția politică a președintelui și restaura poziția sa de negociator.

Chiar dacă Trump ar reuși acest lucru, abordarea sa înseamnă aproape sigur prețuri mai mari pentru toți americanii, notează CNN, sfidând cerințele alegătorilor săi în noiembrie anul trecut. Trump a declarat în interviul acordat publicației TIME că ar considera o victorie totală dacă anul viitor tarifele la importurile străine ar fi de 20%, 30% sau 50%”. Un astfel de scenariu ar însemna că consumatorii americani s-ar confrunta cu prețuri mult mai mari și, implicit, o creștere masivă a taxelor.

Analiza integrală la CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday