Dolarul s-a depreciat în raport cu euro, pe fondul războiului comercial declanșat de Donald Trump. Moneda europeană a câștigat +5,4% față de dolar, de la începutul lunii aprilie, depășind 1,13 dolari, cel mai ridicat nivel de la sfârșitul anului 2021. Tarifele comerciale impuse de președintele Donald Trump au zdruncinat opinia de lungă durată conform căreia Statele Unite sunt sursa celor mai sigure active financiare din lume.

Tumultul pieței, în care investitorii au vândut simultan dolarul american, acțiunile și obligațiunile americane, s-a mai atenuat săptămâna trecută, după ce Donald Trump a revenit asupra declarației că îl va concedia pe președintele Rezervei Federale, Jerome H. Powell, iar secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a încercat să asigure oficialii străini că SUA vor încheia acorduri comerciale.

Însă, mulți oficiali europeni care au participat la reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale, de la Washington, s-au declarat sceptici că incertitudinea privind politica comercială a președintelui american se va disipa în curând. Aceștia consideră că abordarea imprevizibilă a Administrației Trump nu va fi ușor uitată, iar pierderea reputației de ”refugiu sigur” a activelor financiare americane reprezintă o șansă de a atrage investitori. ”Observăm că stabilitatea, predictibilitatea și respectul nostru pentru statul de drept se dovedesc deja un punct forte. Avem deja un interes mai puternic din partea investitorilor pentru activele denominate în euro”, a declarat comisarul european responsabil cu economie.

Există mult entuziasm în legătură cu Europa”, a declarat și Kristin J. Forbes, economist la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, într-un interviu, care a amintit de entuziasmul înființării monedei europene, în 1999.

Pentru investitori, cel mai promițător lucru este perspectiva ca Germania să împrumute aproximativ o mie de miliarde de euro, prin obligațiuni, considerate cele mai sigure active denominate în euro. De ani de zile, conservatorismul fiscal strict al Germaniei a restricționat oferta de obligațiuni germane. Dar luna trecută, Parlamentul a modificat limitele de împrumut, pentru a permite guvernului să împrumute sute de milioane de euro pentru a investi în armată și infrastructură. “Există urale în Europa. Și adaugă ceva ce nu este tangibil, dar este important – încrederea“, a declarat Kristalina Georgieva, directoarea generală a FMI.

Totuși, factorii de decizie și investitorii se întreabă dacă recenta creștere a valorii euro și a altor active denominate în euro este pur și simplu o reechilibrare pe termen scurt a portofoliilor, care au favorizat puternic dolarul, sau începutul unei tendințe pe termen lung în care euro atacă rolul dolarului ca monedă dominantă la nivel mondial.

Analiza integrală

Foto:  Paul Cowan| Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday