Studiul a fost publicat în revista Science Translational Medicine și condus de cercetătorii de la Universitatea Northwestern din Illinois. Boala Lyme, cunoscută și sub numele de Borelioză, este transmisă prin înțepătura de căpușă și afectează anual aproape o jumătate de milion de persoane doar în Statele Unite. În cazuri mai serioase, infecția duce la probleme cardiace și neurologice, și chiar la artrită. Ea se tratează deocamdată cu doxiciclină, un antibiotic puternic, cu efecte negative asupra tractului intestinal.

Studiul a descoperit că piperacilina, un antibiotic din aceeași clasă cu penicilina, a funcționat cu succes pe șoarecii cu boala Lyme. În timpul testelor, o doză de 100 de ori mai mică decât cea de doxiciclină a fost suficientă pentru a vindeca rozătoarele, fără a avea niciun efect negativ asupra bacteriilor benefice din intestin.

Doxiciclina și alte antibiotice generice, deși omoară bacteria care provoacă boala Lyme, distrug și bacteriile bune din intestin și provoacă efecte secundare care trebuie gestionate. În plus, doxiciclina NU are efect în 10-20% din cazuri și nici nu este aprobată pentru tratamentele la copii, care sunt mai expuși decât adulții riscului de a fi mușcați de căpușe. 

În plus, piperacilina este deja aprobată ca tratament sigur (pentru pneumonie) și ar putea fi, de asemenea, folosită pentru tratarea bolii Lyme, administrată într-o doză unică, fără testele suplimentare de siguranță care durează mult timp. 

Profesorul Brandon L. Jutras, cel care a condus cercetarea, a atras atenția asupra faptului că antibioticele puternice țintesc eliminarea bacteriei, și sunt considerate cele mai eficiente, dar “viitorul pentru pacienții cu boala Lyme este luminos, deoarece ne apropiem de o eră a medicinei personalizate și putem crea un anumit medicament sau o combinație pentru a trata boala Lyme atunci când alte tratamente eșuează. Cu cât înțelegem mai multe despre diferitele tulpini și specii de Borrelia care cauzează boala Lyme, cu atât ne apropiem mai mult de o abordare personalizată”.

Sursă alternativă: ScienceDaily

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday