Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a judecat astăzi, de la ora 16, recursul împotriva deciziei Curții de Apel Ploiești, pronunțată joi după amiaza, prin care fusese suspendată și anulată decizia Curții Constituționale. Recursul a fost formulat chiar de aseară de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, apoi și de Curtea Constituţională a României, dar și de două persoane fizice. Astăzi, CCR a criticat decizia Curții de Apel Ploiești, arătând că această “instanță a încălcat Constituția (…) Independența judecătorului nu justifică într-un stat de drept nesocotirea Constituției și a legii”.

Judecata a fost extrem de scurtă, a durat doar 20 de minute, după care Înalta Curte a rămas în pronunțare și a revenit cu o decizie (definitivă) după doar o oră.

Astfel, ÎCCJ a admis recursurile declarate de Curtea Constituţională a României şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti împotriva sentinţei nr. 135 din 24 aprilie 2025 pronunţate de Curtea de Apel Ploieşti – Secţia de contencios administrativ şi fiscal.

“Casează în tot sentinţa recurată şi rejudecând: Admite excepţia necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti. Respinge cererile de suspendare, respectiv de anulare a Hotărârii Curţii Constituţionale a României nr. 32 din 6 decembrie 2024, formulate de reclamanta Popescu Gheorghiţa, ca inadmisibile. Definitivă. Pronunţată astăzi, 25 aprilie 2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”.

Reamintim, în luna ianuarie, Înalta Curte a mai respins definitiv o cerere prin care Călin Georgescu a contestat decizia de anulare a alegerilor prezidențiale. Judecătorii au apreciat ca neîntemeiată cererea sa, arătând că o hotărâre a CCR nu poate fi atacată în instanțele de drept comun. 

În motivarea deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale, din decembrie, CCR a arătat că “procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele, de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale, care au distorsionat caracterul liber și corect al votului exprimat de cetățeni și egalitatea de șanse a competitorilor electorali, au afectat caracterul transparent și echitabil al campaniei electorale și au nesocotit reglementările legale referitoare la finanțarea acesteia”.

Judecătorul Curții de Apel Ploiești, Alexandru Vasile, care a suspendat decizia Curții Constituționale, a motivat că CCR a interpretat în mod abuziv legea, când s-a sesizat din oficiu, și că a încălcat termenul până la care putea analiza anularea alegerilor prezidențiale. Concret, judecătorul Alexandru Vasile susține că CCR a acționat târziu, dincolo de termenul în care ar fi fost posibilă anularea alegerilor, în condițiile în care, anterior, validase oficial rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale. Acesta mai consideră că CCR și-a încălcat astfel propria decizie de validare inițială a alegerilor și că nu a așteptat încheierea votării, dat fiind faptul că votul în turul II începuse în Diaspora.

”Dovezile de fraudă, evident, trebuie să aibă legătură cu procedura electorală, spre exemplu: buletine de vot false, vot multiplu, turism electoral etc., unită cu frauda la stabilirea rezultatelor, de exemplu: procese-verbale false, calcule matematice greşite, erori ale infrastructurii digitale (…) Or, în prezenta cauză, pretinsele fraude reţinute în motivarea hotărârii contestate, fără a fi dovedite în mod corespunzător, nu vizează cerinţa prevăzută de lege, respectiv votarea şi stabilirea rezultatelor de natură a modifica atribuirea mandatului sau ordinea candidaţilor, ci o etapă anterioară procesului de votare, respectiv etapa derulării campaniei electorale anterioare votului propriu zis, vizând modalitatea de informare a alegătorilor prin intermediul social-media, respectiv finanţarea campaniei electorale, aspecte care nu intră sub incidenţa textului de lege indicat”, mai motivează judecătorul Curții de Apel Ploiești.

Știrea se actualizează…

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday