În primele trei luni ale anului, înmatriculările de mașini noi au scăzut cu -1,9% la nivelul UE, față de perioada similară de anul trecut. Datele arătă o ușoară scădere de -0,2% de la an la an, deoarece “contextul economic global rămâne deosebit de provocator și imprevizibil pentru producătorii de automobile“, arată Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).
Vânzările de mașini electrice au crescut cu 23,9%, la 412.997 de unități, captând 15,2% din cota totală de piață a blocului comunitar. Trei dintre cele mai mari patru piețe din UE, reprezentând 63% din totalul înmatriculărilor de mașini electrice, au înregistrat câștiguri robuste: Germania (+38,9%), Belgia (+29,9%) și Olanda (+7,9%). Acest lucru a contrastat cu Franța, care a înregistrat o scădere de -6,6%.
Și înmatriculările de hibrid-electrice au înregistrat o creștere cu 20,7%, la 964.108 unități, reprezentând 35,5% din cota de piață a UE. Cele mai importate creșteri au fost înregistrate în Franța (+47,5%), Spania (+36,6%), Italia (+15,3%) și Germania (+10,5%).
Înmatriculările de mașini electrice hibride plug-in au crescut cu 1,1%, la 207.048 unități. Acest lucru a fost determinat în principal de creșteri semnificative ale volumului pentru piețele cheie precum Germania (+41,8%) și Spania (+30,7%). Drept urmare, mașinile electrice hibride reprezintă 7,6% din totalul înmatriculărilor de mașini în UE.
Până la sfârșitul primului trimestru al anului, înmatriculările de mașini pe benzină au înregistrat o scădere semnificativă de -20,6%. Franța a înregistrat cea mai mare scădere, de -34,1%, urmată de Germania (-26,6%), Italia (-15,8%) și Spania (-9,5%).
Cu 779.817 de mașini noi înmatriculate până acum, cota de piață a benzinei a scăzut la 28,7%, de la 35,5% în aceeași perioadă a anului trecut. În mod similar, piața autovehiculelor diesel a scăzut cu -27,1%, rezultând o cotă de piață de 9,5%. În general, scăderi de două cifre au fost observate pe majoritatea piețelor UE. În plus, variația anuală din martie 2025 a arătat o scădere de -20,7% pentru benzină și -25,5% pentru motorină.
Înmatriculările Renault au crescut cu +13,0% și Volkswagen cu +10,3%. Grupul Stellantis a înregistrat scăderi de -5,9%, iar Tesla se prăbușește pentru a treia lună consecutiv, cu scăderi de -28,2%. Scăderea vânzărilor Tesla în Europa vine pe fondul antipatiei față de Elon Musk, care și-a manifestat susținerea pentru mișcările extremiste europene, și a implicării sale în politica americană, pe măsură ce concurența cu producătorii din China se intensifică.
La toate acestea se adaugă și războiul comercial declanșat de Donald Trump, care a provocat tulburări și unde de șoc în industrie. Taxele de 145% impuse de Trump pe importurile din China și tarifele de răzbunare ale Beijingului creează, de asemenea, noi riscuri pentru companiile de automobile.
Sursă alternativă: Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.