Financial Times a analizat seturi de date legate de transporturile maritime ale Chinei și a conchis că, de peste zece săptămâni, statul nu a mai importat GNL din SUA. Ultimul transport a fost înregistrat pe 6 februarie, o cantitate de 69 de mi de tone, aduse din Texas. Un al doilea petrolier a fost redirecționat către Bangladesh, după ce China a impus un tarif suplimentar de 15% pentru acest tip de importuri, pe 10 februarie. 

Analiștii subliniază că modificarea ar putea fi de durată, având în vedere că importurile au mai fost blocate, mai mult de un an, în timpul primului mandat al lui Trump. În contextul actual, însă, China ar putea opta pentru o colaborare mai strânsă cu Rusia, cu consecințe pe termen lung, subliniază o specialistă la Centrul pentru politici energetice globale al Universității Columbia.

De la declanșarea războiului din Ucrainei, în 2022, China și-a asigurat o parte relativ mică din necesarul său de GNL de pe piața americană, cumpărătorii chinezi preferând să revândă gazul în Europa, pentru a obține un profit. Anul trecut, doar 6% din GNL-ul Chinei a provenit din SUA, în scădere de la un vârf de 11%, în 2021. 

Ambasadorul Chinei în Rusia a declarat, recent, că “probabil, China își va intensifica importurile de GNL rusesc”, datorită numărului mare de cumpărători. Rusia a devenit al treilea cel mai mare furnizor de GNL al Chinei, după Australia și Qatar.

Sursa: FT

Foto: Wkcode | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday