Cel mai recent raport al Observatorului European al Secetei, de la jumătatea lunii martie, arată că regiuni extinse din Polonia, Ucraina, Grecia, Balcani, Suedia, Irlanda și Germania se află sub avertizare portocalie de secetă, în timp ce coasta de sud-est a Spaniei este deja în alertă roșie. Deși întreg continentul se confruntă cu o secetă severă, cele mai afectate țări sunt în Europa Centrală și Europa de Est.

Lipsa ploilor din aprilie pune în pericol nu doar culturile agricole, ci și lanțurile de aprovizionare, cu posibile repercusiuni asupra industriei, comerțului și securității alimentare globale. În plus, avertizează specialiștii, pe lângă gestionarea defectuoasă a resurselor de apă, efectele schimbărilor climatice provocate de om, care determină precipitații tot mai neregulate și temperaturi mai ridicate, vor duce la secete mai severe și mai frecvente în Europa.

Andrea Toreti, cercetătorul principal al Observatorului, avertizează că situația este critică în Europa Centrală și de Est, unde deficitul de precipitații s-a acumulat în ultimele 60-80 de zile și se intensifică rapid. El a mai precizat că actualele condiții se aseamănă cu cele dinaintea secetei devastatoare din 2018, iar severitatea din acest an va depinde de vremea din următoarele săptămâni.

În Germania, Monitorul Secetei al Centrului Helmholtz arată că, în peste jumătate din țară, stratul superior al solurilor, vital pentru răsadurile și culturile “tinere”, este “extraordinar de uscat”. Nivelul scăzut al Rinului, arteră esențială pentru transportul de mărfuri în Europa de Vest, afectează serios logistica: barjele pot transporta mai puțin de jumătate din încărcătura obișnuită, crescând costurile și încetinind livrările. Și Belgia resimte efectele lipsei de precipitații: doar 7,8 mm de ploaie au fost înregistrați la stația meteorologică din Bruxelles, între 1 martie și începutul lunii aprilie, față de o medie de 50 mm. 

În schimb, situația este mult mai gravă în Polonia și Ucraina (doi dintre cei mai importanți exportatori de cereale din lume), care au trecut printr-o iarnă relativ uscată. Un an agricol slab în aceste regiuni ar putea afecta piața globală a cerealelor, cu riscuri majore pentru securitatea alimentară la nivel mondial.

Condițiile de uscăciune sporesc și riscul incendiilor de vegetație, mai ales în Liechtenstein, Austria și Ucraina, în această din urmă țară existând pericolul ca posibilele incendii provocate de drone și rachete, provenite de război, să cuprindă zonele agricole și forestiere.

Această criză climatică pune presiune pe Comisia Europeană, care va lansa în iunie Strategia pentru Reziliență a Apei, menită să abordeze problemele legate de lipsa de apă și inundații severe.

Sursă: Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday