Agenția Internațională de Energie (AIE) a emis noua prognoză la o zi după cea a OPEC, în care, de asemenea, au fost reduse prognozele privind cererea de petrol. În raportul său, AIE arată că “deteriorarea perspectivelor pentru economia mondială, pe fondul escaladării bruște a tensiunilor comerciale la începutul lunii aprilie, a determinat o scădere a previziunilor noastre privind creșterea cererii de petrol în acest an”. Astfel, cererea mondială de petrol va crește cu 730 de mii de barili pe zi, o reducere bruscă față de la 1,03 milioane de barili pe zi, cât estima luna trecută.

De asemenea, AIE arată că previziunile, în ceea ce privește creșterea cererii de petrol, vor rămâne negative și pentru 2026, pe fondul contextului economic internațional incert, dar și al creșterii cererii pentru vehiculele electrice. Jumătate din această reducere a cererii vine din SUA și China – cele mai mari două economii ale lumii – iar restul vine din alte țări asiatice care depind mult de comerțul internațional. În China, în special, pe lângă încetinirea economică, tot mai mulți oameni trec la mașini electrice, ceea ce înseamnă mai puțină nevoie de benzină sau motorină.

Scăderea cererii se înregistrează, în același timp, cu o creștere a ofertei: țările din grupul OPEC+, adică marii producători de petrol, au anunțat că vor pompa mai mult petrol începând cu luna mai. Această combinație, mai mult petrol și mai puțină cerere, a dus la o scădere bruscă a prețului barilului de petrol cu 13% doar în această lună. Acum, barilul se tranzacționează la aproximativ 64 de dolari.

Reuters subliniază că nici industria petrolieră din SUA nu stă mai bine. Deși președintele Trump îndeamnă companiile să “foreze, foreze, foreze” (sintagma “drill, baby, drill”), scăderea prețurilor, împreună cu noile tarife pe oțel și echipamente, fac ca exploatările să devină mai scumpe. Ca urmare, AIE estimează că producția de petrol a SUA va crește în 2025 cu doar 490 de mii de barili pe zi – cu 150 de mii mai puțin decât estimarea anterioară.

Pe termen lung, viziunile AIE și OPEC sunt diferite. OPEC se așteaptă ca cererea de petrol să continue să crească mulți ani de acum înainte. În schimb, AIE prevede că cererea globală va atinge un vârf în acest deceniu, pe măsură ce lumea se îndreaptă către surse de energie mai curate.

Surse: Reuters

Foto: Sculpies/Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday