UPDATE: “Nu am fost niciodată colaborator al Securității. În 1987, prietenul meu foarte bun a plecat într-o excursie în Bulgaria și de acolo a încercat să plece în Austria. Nu a reușit acest lucru și a fost capturat. La plecare a lăsat obiecte personale la 3-4 prieteni. Toți am fost chemați să dăm declarații în legătură cu aceste obiecte. Am dat o declarație în care nu am oferit nicio informație specială, ci doar că sunt prieten cu persoana respectivă, că nu știam ce intenții are. Persoana respectivă, Ștefan Costache, în anul următor, a reușit să părăsească țara. Doar eu am știut despre intenția lui. Mi-a lăsat misiunea să îi anunț părinții, ceea ce am și făcut. A traversat Iugoslavia și a plecat în Canada, unde trăiește și astăzi. (…) 

Cer CNSAS să publice declarația, nu am nicio altă formă de colaborare cu Securitatea. Spun celor care știu că nu era facultativ să te prezinți. Nu am furnizat niciodată informații care să dăuneze cuiva, doar l-am acoperit pe prietenul meu. Nu am absolut nimic de ascuns în legătură cu acest lucru”, a declarat Crin Antonescu.

Știrea inițială: 

Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a stabilit faptul că Crin Antonescu a dat, pe data de 13.01.1988, o declarație la Securitate într-un dosar care-l viza pe un prieten apropiat, un anume “C.Ș”, profesor de istorie la Şcoala generală Niculiţel, Tulcea.

Antonescu s-a semnat cu numele real pe acea declarație. CNSAS subliniază faptul că “având în vedere faptul că nota de constatare nu consemnează existenţa altor documente sau informații privind relația cu organele de Securitate, în cazul domnului Antonescu George Crin Laurențiu nu se poate reține calitatea de colaborator al Securității, în sensul legii”.

CNSAS nu a publicat vreun fragment din declarația dată de acesta la Securitate în dosarul colegului său. Este important de menționat faptul că instituția a restricționat accesul la nota de constatare, ceea ce înseamnă că doar Crin Antonescu o poate consulta. Notele de constatare ale celorlalți candidați la prezidențiale, verificați de CNSAS, pot fi consultate de publicul larg la sediul Consiliului.

Totodată, mai arată CNSAS, nu există documente care să ateste că Antonescu ar fi lucrat vreodată în cadrul Securității și nu a activat ca ofițer sau subofițer în cadrul Ministerului de Interne, în perioada comunistă. “Domnul Antonescu nu a fost agent sau colaborator al Securității ca poliție politică”, conchide CNSAS.

Comunicatul integral al CNSAS

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday