Cercetarea a fost publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences, iar una din concluzii este că, în absența încălzirii globale provocată de arderea combustibililor fosili, jumătate din valurile de căldură care au afectat oceanele lumii, în ultimii 25 de ani, nu s-ar fi produs.
Demersul reprezintă prima evaluare cuprinzătoare a impactului crizei climatice asupra valurilor de căldură la nivelul oceanelor, subliniază The Guardian. Încălzirea apelor oceanice are și alte efecte grave, pentru că acestea absorb mai puține emisii de dioxid de carbon, și, de asemenea, amplifică furtunile care afectează zonele de coastă.
Dr. Marta Marcos, de la Institutul Mediteranean pentru Studii Avansate din Mallorca, care a condus studiul, a declarat că “în Mediterană, avem unele valuri de căldură marine care sunt cu 5°C mai intense”. Echipa sa a dat exemplul ploilor intense, urmate de inundații, care au afectat Libia în 2023 și care au provocat până la 11 mii de decese. Cercetătorii au determinat că, din cauza încălzirii globale, șansele ca un astfel de eveniment să se fi produs au crescut de 50 de ori.
Un alt caz analizat este un val de căldură de foarte lungă durată înregistrat în apele Pacificului, în perioada 2014 – 2015, precum și un val de căldură în Marea Tasmaniei, în 2015 – 2016, urmat de unul în Mediterană și în jurul Marei Britanii, în 2023.
Echipa a realizat un model al temperaturilor de la suprafața mărilor și oceanelor, începând cu 1940 și, în cadrul analizelor, nu a luat în calcul efectul încălzirii determinate de criza climatică. Pentru a măsura impactul acestui fenomen, datele din modelul de lucru au fost comparate cu temperaturile reale, măsurate, ale apelor oceanice.
Cercetătorii s-au concentrat pe valurile de căldură din timpul verilor, pentru că atunci sunt atinse vârfurile termice. Rezultatele au demonstrat că, în anii ‘40, se înregistrau circa 15 zile de căldură extremă, la suprafața oceanelor, însă media a crescut la circa 50 de zile pe an. În unele regiuni, cum sunt Oceanul Indian, Atlanticul tropical și Pacificul de Vest, s-au înregistrat și 80 de zile caniculare pe an.
Dr. Marcos a insistat că “singura soluție este reducerea arderii de combustibili fosili. Această legătură este una foarte clară. Mai mult de 90% din căldura captată prin gazele cu efect de seră este stocată în ocean. Dacă opriți încălzirea atmosferei, veți opri încălzirea oceanului”. La rândul său, dr. Zoe Jacobs, de la Centrul Național de Oceanografie din Marea Britanie, care nu a participat la studiu, a adus în discuție impactul valurilor de căldură asupra turismului, acvaculturii și pescuitului.
Sursă: The Guardian
Foto: Brunnerch | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.