Organizația Meteorologică Mondială și Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice au publicat azi al doilea raport anual comun privind starea climei din Europa. Cercetarea arată că 30% din rețeaua fluvială europeană a fost afectată de inundații de amploare, în timp ce 12% a trecut pragul celor severe. Simultan, evenimentele meteorologice extreme prezintă riscuri tot mai mari pentru infrastructura Europei și pentru servicii.

Europa este continentul cu cea mai rapidă încălzire, cu temperaturi record în 2024. De asemenea, furtunile au fost adesea severe și inundațiile s-au răspândit pe scară largă, provocând cel puțin 335 de decese și afectând aproximativ 413 mii de persoane. În timpul anului, a existat un contrast izbitor între est și vest în ceea ce privește clima, cu condiții extrem de uscate și recorduri de temperaturi în est și condiții calde, dar umede în vest. Europa de Sud-Est a cunoscut cel mai lung val de căldură înregistrat în iulie 2024, care a durat 13 zile consecutive și a afectat 55% din regiune. Europa este una dintre regiunile cu cea mai mare creștere estimată a riscului de inundații, iar o încălzire globală de 1,5 °C ar putea duce la 30 de mii de decese anual.

În septembrie, furtuna Boris a afectat sute de mii de oameni, cu inundații, decese și pagube în părți din România, Germania, Polonia, Austria, Ungaria, Cehia, Slovacia și Italia. La sfârșitul lunii octombrie, Spania a înregistrat precipitații extreme și inundații cu un impact devastator și decese în Valencia și în regiunile învecinate. Doar aceste două evenimente au cauzat peste 250 din cele 335 de decese.

Toate regiunile europene au înregistrat o pierdere a masei de gheață, cei mai afectați fiind ghețarii din Scandinavia și Svalbard. De asemenea, incendiile de vegetație din Portugalia au ars aproximativ 110 mii de ha într-o singură săptămână, reprezentând aproximativ un sfert din suprafața totală mistuită de flăcări a Europei. Se estimează că 42 de mii de persoane au fost afectate de incendiile de vegetație din Europa.

Europa se încălzește de două ori mai repede decât media globală, dar și-a redus poluarea mai repede decât alte economii mari. UE intenționează să atingă emisiile cu efect de seră zero până în 2050. Mai mult de jumătate (51%) dintre orașele europene au adoptat planuri dedicate de adaptare la climă, reprezentând un progres încurajator de la 26% în 2018, arată raportul.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday