UPDATE, ora 19:10. Potrivit unui comunicat de presă al guvernului, emis după întâlnirea delegației de congresmeni americani cu prim-ministrul, oficialii americani au declarat că “includerea în Programul Visa Waiver este un merit câștigat al României și vor face demersuri pentru ca acest program să devină activ pentru cetățenii români cât mai curând posibil”.

Vizita a fost un prilej de a oferi o imagine clară și onestă a importanței relației dintre România și Statele Unite, pe care statul român este interesat să o consolideze, mai precizează executivul. De asemenea, Marcel Ciolacu a declarat că “România susține pe deplin obiectivul ca aliații europeni să-și consolideze propriile forțe și să-și asume responsabilități suplimentare, fiind deplin angajată să asigure sprijinul ca țară gazdă pentru trupele aliate și să sporească în continuare capacitățile și capabilitățile Forțelor Armate Române”. El a subliniat că guvernul alocă, deja de zece ani, cel puțin 2% din PIB pentru apărare.

Pe lângă premier, din partea guvernului au mai participat viceprim-ministrul Marian Neacșu și miniștrii de Interne, de Externe, cel al Apărării, cel al Economiei și șeful Cancelariei Prim-ministrului.

Guvernul american a anunțat oficial, pe 25 martie, faptul că suspendă pe o perioadă nedeterminată acceptarea României în programul Visa Waiver. La acel moment, Departamentul american pentru Securitate Internă preciza că revizuiește includerea țării noastre, pentru a asiugra respectarea tutoror cerințelor de securitate.

UPDATE, ora 15:35. Președintele interimar, Bolojan, le-a spus congresmenilor americani că “România a învățat lecțiile necesare”, după anularea alegerilor prezidențiale din noiembrie. A discutat și despre importanța consolidării flancului estic al NATO.

Administrația Prezidențială a emis un comunicat de presă, în urma întâlnirii președintelui interimar cu delegația de congresmeni americani. Instituția arată că discuțiile s-au axat pe componenta de securitate, cooperarea economică și perspectivele de dezvoltare a relației bilaterale.

Bolojan a reiterat că, pentru România, este prioritară includerea în programul Visa Waiver și că statul are toată disponibilitatea de a colabora cu autoritățile americane, pentru a încheia cât mai repede procesul de revizuire. Totodată, președintele interimar a dat asigurări că România a învățat lecțiile necesare, de pe urma anulării alegerilor din noiembrie 2024, și că instituțiile sunt angajate să asigure desfășurarea corectă și transparentă a alegerilor din mai, în acord cu standardele democratice.

“Bolojan a vorbit despre importanţa consolidării securităţii pe Flancul Estic al NATO, ca element esenţial pentru menţinerea stabilităţii în regiune. În acest context, s-a discutat despre sprijinul oferit Ucrainei în faţa agresiunii ruse şi susţinerea fermă a parcursului european al Republicii Moldova. România rămâne un partener responsabil în cadrul comunităţii euroatlantice, angajat în apărarea valorilor democratice şi în promovarea stabilităţii şi securităţii în regiune”, se mai arată în comunicat.

De la ora 16, delegația de congresmeni americani este primită la Palatul Victoria de către prim-ministrul Marcel Ciolacu.

UPDATE, ora 13:50. Conducătorul delegației Congresului în România NU poate garanta că țara sa nu-și va retrage trupele de la noi: “Totul este reevaluat acum, suntem foarte optimiști legat de relația noastră cu România. Discutăm despre aceste probleme, le analizăm și vom reveni cu detalii”.

Vern Buchanan, reprezentantul SUA, a declarat după întâlnirea delegației americane cu președintele interimar Ilie Bolojan: “Suntem prezenți congresmeni din ambele partide, democrați și republicani, ca să construim relația noastră și să o ducem la un alt nivel. Companiile noastre vin aici, creează locuri de muncă. Suntem aici pentru că această țară este importantă pentru noi, vrem să lucrăm împreună pe multe subiecte, am avut o întrevedere foarte pozitivă. Sperăm să ducem acest parteneriat la un alt nivel“.

Congresmenul a fost întrebat de reporterii români și despre situația trupelor americane din România, iar acesta a răspuns: “Nu știu exact, cred că totul este reevaluat acum. Mandatul președintelui Trump abia a început acum două luni. Suntem foarte optimiști legat de relația noastră. Discutăm despre aceste probleme, le analizăm și vom reveni cu detalii“.

Știrea în formă inițială: Delegația Congresului american, venită luni în România, s-a întâlnit cu președintele interimar Ilie Bolojan. După-amiază, vor avea loc discuții cu premierul Marcel Ciolacu și cu reprezentanți ai Parlamentului.

Primirea delegației de către președintele interimar Ilie Bolojan a avut loc la ora 11.00, la Palatul Cotroceni, potrivit Administrației Prezidențiale. La discuţii participă şi consilierii prezidențiali Cristian Diaconescu și Luminiţa Odobescu. 

Și premierul Marcel Ciolacu urmează să aibă discuții cu reprezentanții SUA, care sunt programate pentru azi la ora 16.00. De asemenea, urmează întâlniri și cu parlamentari români.

Sâmbătă, consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a declarat că o delegație americană urmează să ajungă în țară, pentru a primi “clarificări” despre despre anularea alegerilor de la sfârșitul anului trecut. “Vom da și răspunsuri în legătură cu ce s-a întâmplat, dar și garanții în legătură cu ce se va întâmpla“, a detaliat Diaconescu.

Potrivit acestuia, alte teme de discuții includ strategia la Marea Neagră. Consilierul prezidențial a subliniat, totodată, că în acest moment nu există niciun fel de semnal în ceea ce privește posibila retragere a trupelor SUA în Europa.

Foto: Administrația Prezidențială, Guvernul României

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday