Financial Times dedică o amplă analiză cursei electorale din România, concentrându-se în special asupra lui Victor Ponta și a lui George Simion, primii doi clasați în sondaje (pe care publicația nu le nominalizează), dar despre care spune că sunt “populişti în stilul MAGA, care își umflă (playing up) legăturile pe care le-ar avea cu Donald Trump”.

Este menționată vizita lui Victor Ponta la Mar-a-Lago, din decembrie anul trecut, imediat după anularea alegerilor prezidențiale, urmată de intrarea fostului premier în cursa prezidențială sub sloganul “România pe primul loc”, o copie unu la unu cu MAGA.

“Călătoria lui Ponta și candidatura sa ulterioară la președinție evidențiază influența tot mai mare pe care președintele SUA și cei mai apropiați colaboratori ai săi o exercită în mișcările populiste în stil MAGA din Europa”.

Analiza pune în context și sprijinul acordat de JD Vance partidului criptonazist german AfD, care a reușit apoi să obțină locul al doilea, la parlamentarele de la finalul lunii februarie, dar și criticile vicepreședintelui american legate de anularea votului din decembrie. Deși Vance a susținut că vecinii contientali ai României ar fi făcut presiuni în acest sens, “alți oficiali europeni și chiar NATO au susținut evaluarea Bucureștiului conform căreia doar Rusia ar fi putut fi în spatele unei campanii atât de sofisticate, care a permis unui candidat necunoscut anterior să treacă în fruntea primului tur al alegerilor prezidențiale”.

Analiza mai arată că deși Moscova l-a susținut în final deschis pe Călin Georgescu, Ponta a ales și el să îl susțină și a sugerat că acesta l-ar putea numi premier, dacă ar ajunge președinte.

“După aproape un deceniu petrecut ca fost premier în dizgrație, Ponta a apărut recent ca un potențial câștigător surpriză (black horse) în cursa prezidențială, ocupând locul al doilea, cu aproximativ 18% din intențiile de vot, în spatele lui George Simion, liderul de extremă dreapta care a preluat ștafeta lui Georgescu. Adoptarea unui discurs în stil MAGA de către Simion și Ponta i-a alarmat pe candidații pro-UE care se străduiesc să câștige tracțiune cu alegătorii dezamăgiți de o clasă politică afectată de scandaluri de corupție și incompetență”, mai arată FT.

Publicația financiară scrie că Nicușor Dan, care se luptă pentru locul al doilea cu Victor Ponta, a avertizat despre ce ar însemna pentru România o victorie a unui ultranaționalist: “Ar fi probleme mari, mari pentru relațiile României și ale partenerilor săi din UE. Președintele conduce CSAT, poate bloca ajutorul României pentru Ucraina sau părți din programul de reînarmare al UE. Trebuie să păstrăm legătura dintre România și partenerii săi din UE”, a declarat Dan pentru FT. Acesta spune că Bucureștiul trebuie să își păstreze parteneriatul strategic cu SUA, în special din motive de securitate și că “este posibil să rămânem în cadrul UE și să menținem relația specială cu SUA”.

Crin Antonescu, despre care FT spune că este celălalt candidat pro-UE (deși Antonescu însuși s-a declarat fan al lui Donald Trump – n.r.) a declarat că “există o provocare clară a populismului și izolaționismului în țara noastră, alimentată de probleme economice. Pe lângă asta, există un atac hibrid clar din partea Rusiei asupra Europei și a instituțiilor occidentale”. Antonescu consideră că cei doi candidați în stilul MAGA (Simion și Ponta) “sunt oportuniști fără convingeri reale, iar efortul meu este să-i expun așa cum sunt: ​​demagogi fără abilități reale și politicieni incapabili să țină pasul în orice interacțiune internațională semnificativă”.

Analiza integrală pe FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday