Studiul, realizat de cercetători de la două universități din Texas și publicat în revista Nature Human Behavior, a compilat 57 de cercetări anterioare desfășurate pe o perioadă medie de șase ani, care au implicat în total peste 411 mii de persoane cu vârsta medie de 68 de ani. Pentru analiza principală, cercetătorii au selectat studii publicate până în 2024 din opt baze de date științifice. Rezultatele sugerează că, prin folosirea tehnologiei – precum computere, smartphone-uri, internet, e-mail și altele, riscul de declin cognitiv a fost cu 42% mai redus.
De asemenea, rezultatele contrazic ipoteza “demenței digitale”, care susține că o utilizare frecventă și de durată a tehnologiei poate slăbi abilitățile cognitive. Noua cercetare arată că dimpotrivă, tehnologia susține teoria “rezervei cognitive”, conform căreia activitățile mentale complexe pot proteja creierul împotriva efectelor îmbătrânirii. Autorii au precizat că legătura pozitivă dintre utilizarea tehnologiei și sănătatea cognitivă s-a menținut indiferent de alți factori precum educația, venitul sau stilul de viață. Cu toate acestea, utilizarea rețelelor sociale a avut rezultate mixte în ceea ce privește beneficiile cognitive.
De asemenea, au arătat că un motiv care ar putea determina susținerea funcției cognitive este că folosirea tehnologiei ajută inclusiv la socializare, în anumite cazuri, iar izolarea socială a fost asociată cu cazuri de demența.
Totuși, studiul are și limitări. Specialiștii subliniază că nu a fost analizat modul concret în care participanții utilizau tehnologia, astfel că nu pot spune cu certitudine ce aduce protecția cognitivă. De asemenea, nu au văzut date nici despre durata utilizării, însă au avertizat că moderația este în continuare importantă. De asemenea, au precizat că participanții incluși în studii aveau deja creierul complet dezvoltat în momentul în care au început să folosească tehnologia, ceea ce limitează extrapolarea rezultatelor la generațiile mai tinere.
Specialiștii recomandă o utilizare moderată și conștientă a tehnologiei, care să stimuleze mintea, să ajute individul să învețe sau să își dezvolte creativitatea.
Sursă alternativă: CNN
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.