O investigație realizată de Revealing Reality (agenție de cercetare digitală) și citată de The Guardian atrage atenția asupra interacțiunilor dintre adulți și copii pe platforma online de jocuri video Roblox. Roblox este o platformă online de gaming și socializare, care le permite utilizatorilor să creeze și să joace milioane de jocuri dezvoltate în mare parte de alți utilizatori. Platforma este extrem de populară în rândul copiilor și adolescenților, iar compania estimează că aproximativ 40% dintre cei peste 85 de milioane de utilizatori activi zilnic în 2024 sunt sub 13 ani.
În cadrul investigației, au fost create conturi fictive pentru copii cu vârste de 5, 9, 10, 13 și peste 40 de ani, pentru a observa interacțiunile acestora în mediile virtuale ale platformei. Astfel, cercetătorii au constatat că utilizatorii au putut interacționa fără probleme cu adulții, în ciuda restricțiilor de vârstă menite să limiteze astfel de situații.
Interacțiunile au inclus accesarea unor conținuturi extrem de nepotrivite, cum ar fi medii virtuale cu tematică sexuală, avatare angajate în comportamente sexuale și utilizatori adulți care încercau să poarte conversații nepotrivite cu copiii. De asemenea, au fost identificate cazuri în care adulți foloseau un limbaj codificat sau voalat pentru a cere de la minori informații personale sau numele de pe rețelele de socializare, inclusiv de la autorii studiului care se prezentau drept copii de cinci ani.
Într-un alt exemplu, contul unui copil de 10 ani a putut intra într-un hotel virtual unde “un avatar dansa provocator”. Aceste interacțiuni au avut loc în ciuda implementării de către Roblox a unor măsuri de siguranță, inclusiv restricții pentru mesaje sau pentru interacțiunile utilizatorilor sub 13 ani.
Investigația a atras atenția și asupra problemelor legate de voice chat-ul din joc, care a fost folosit pentru conținut audio explicit. Totuși, platforma susține că monitorizează în timp real interacțiunile vocale, cu ajutorul AI. Cu toate acestea, sistemul de moderare a conversațiilor scrise, deși este filtrat, a fost ocolit cu ușurință cu ajutorul unui limbaj criptat.
Roblox a recunoscut că există “persoane rău intenționate pe internet”, dar că este “o problemă care depășește sfera Roblox și care trebuie abordată prin cooperarea cu guvernele și printr-un angajament la nivelul întregii industrii în favoarea unor măsuri de siguranță ferme pe toate platformele”. Compania a subliniat că a implementat mai multe măsuri de siguranță, inclusiv controale parentale îmbunătățite.
În urma unei campanii de colectare de mărturii derulate de The Guardian, mai mulți părinți au relatat cazuri în care copiii lor au fost afectați emoțional sau au fost abordați de străini pe platformă. În unele situații, au fost semnalate simptome de anxietate sau tentative de manipulare de către adulți. Damon De Ionno, un cercetător de la Revealing Reality, a criticat măsurile de siguranță ale Roblox și afirmă că acestea nu sunt suficiente: “Copiii încă pot discuta cu străini care nu se află pe lista lor de prieteni, iar cu 6 milioane de medii virtuale pe platformă, adesea cu descrieri și evaluări inexacte, cum poate fi de așteptat ca părinții să modereze așa ceva?”. Platforma este în continuă expansiune, iar cazurile semnalate subliniază dificultatea menținerii unui mediu online sigur pentru copii, în ciuda eforturilor tehnologice și de reglementare.
Sursă: The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.