Majoritatea țărilor care au participat la întâlnirea Organizației Maritime Internaționale au aprobat o măsură care impune companiilor de transport maritim să plătească pentru emisiile de dioxid de carbon produse de navele deținute de acestea, începând cu 2028. Arabia Saudită, Rusia, Emiratele Arabe Unite și alte câteva state petroliere s-au opus.
În loc să adopte o taxă globală pentru emisiile, așa cum sperau țările mai sărace, Organizația a introdus un sistem prin care vor fi taxate navele și care, totodată, va permite companiilor să tranzacționeze între ele credite de carbon.
Potrivit estimărilor, încasările vor ajunge la aproximativ zece miliarde de dolari și vor fi reinvestite, în mare parte, în cadrul industriei de transport maritim pentru a sprijini tehnologiile de decarbonizare, în loc să fie direcționate către țările defavorizate, afectate cel mai mult de schimbările climatice. Totodată, s-a mai estimat că emisiile vor fi reduse cu 8% până în 2030, ceea ce e cu mult sub obiectivul stabilit în urmă cu doi ani, de 20%.
Statele insulare mici și alte națiuni afectate de schimbările climatice și-au exprimat dezamăgirea privind măsurile, multe dintre ele abținându-se de la votul final. “Am venit în calitate de țări vulnerabile în fața schimbărilor climatice, cu cea mai mare nevoie și cea mai clară soluție [sub forma unei taxe]. Și cu ce ne-am confruntat? Alternative slabe din partea celor mai mari economii ale lumii – alternative care nu ne vor permite să menținem obiectivul de 1,5°C [peste nivelurile preindustriale]. Ei ne-au cerut să acceptăm mai puțin, în timp ce noi suntem cei care pierdem cel mai mult”, a declarat Simon Kofe, Ministrul Transporturilor și Energiei din Tuvalu (stat insular, aflat între Hawaii și Australia).
În ciuda aspectelor sale negative, noua reglementare este considerată de unii drept un prim pas necesar. “Decizia de astăzi a OMI transmite un mesaj important companiilor producătoare de combustibili ecologici care doresc să-și continue proiectele. Acum este clar că combustibilii cu emisii aproape zero, precum amoniacul verde [o formă de hidrogen], vor juca un rol din ce în ce mai important în transportul maritim în anii următori”, a precizat Jonas Moberg, directorul executiv al Green Hydrogen Organisation.
Surse: The Guardian, BBC
Foto: Ilfede | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.