Financial Times, care citează experți din domeniu, arată că producătorii americani de petrol se confruntă cu cea mai gravă amenințare din ultimii ani, după ce războiul comercial pornit de Donald Trump a dus la o scădere bruscă a prețului petrolului și, implicit, a împins sectorul în pragul unei crize. Prețurile petrolului din SUA au scăzut cu -12%, de la anunțul de săptămâna trecută al lui Donald Trump legat de tarifele din “Ziua Eliberării”. Producătorii din Texas atrag atenția că prețul petrolului nu este suficient de mare nici cât să atingă pragul de rentabilitate, ceea ce crează temeri că industria ar putea fi nevoită să renunțe la platformele de foraj. 

În tot acest context, OPEC a decis mărirea producției de petrol, ceea ce a adâncit și mai mult agitația celor din domeniu. Experții aseamănă situația actuală cu cea din 2020, când, în timpul pandemiei de Coronavirus, prețul petrolului s-a prăbușit și unele companii au intrat în faliment.

Bill Smead, director de investiții la Smead Capital Management, care deține acțiuni la mai mulți producători de petrol și gaze naturale, a declarat că “Trump vrea să coboare prețul petrolului la 50 de dolari și veți ajunge să aveți jumătate din numărul de companii din industrie dacă se întâmplă acest lucru. Situația ar duce la fuziuni și achiziții, iar cei puternici ar beneficia în urma eșecului celor slabi”.

Ieri, Donald Trump a decis să amâne impunerea tarifelor în toate țările, cu excepția Chinei. Situația a dus la mărirea prețului la petrolul american West Texas până la 63 de dolari pe baril, însă acesta este totuși departe de maximele din acest an. De asemenea, producătorii atrag atenția că păstrarea tarifelor pentru China, cel mai mare importator de petrol din lume, va avea efecte puternice asupra cererii globale de țiței.

Situația este agravată și de disponibilitatea Arabiei Saudite de a mări în continuare cantitatea de petrol de pe piață, ceea ce va duce tot la scăderea prețurilor, astfel încât rivalii vor fi forțați să renunțe la propriile afaceri. OPEC a pus presiune pe prețurile petrolului chiar dinainte de revenirea lui Donald Trump la conducerea SUA prin adăugarea a 400.000 de barili de petrol pe zi la rezervele globale. 

FT subliniază, totuși, că prăbușirea de acum nu este de aceeași amploare ca în 2020. Atunci, indicele de referință pentru SUA s-a tranzacționat pentru scurt timp sub zero, ceea ce a afectat profund industria și a provocat pierderea a mii de locuri de muncă și falimentul a zeci de companii.

De atunci, industria a înregistrat o redresare remarcabilă, iar producătorii sunt acum mai bine pregătiți pentru a face față unei noi recesiuni. Totuși, analiștii care se așteptau ca SUA să atingă volume și mai mari în acest an își retrag acum previziunile privind producția și spun că se așteaptă la cea mai importantă scădere a producției de la pandemie încoace.

În timpul campaniei, mulți directori americani din industria petrolieră l-au susținut pe Donald Trump, însă acum sunt cei mai afectați de evoluția prețurilor generată de deciziile președintelui, și au devenit critici față de strategia Casei Albe. Pentru context, reamintim că imediat după depunerea jurământului ca președinte, Donald Trump a declarat stare de urgență energetică: “Vom introduce politica <Drill, baby drill!> ceea ce înseamnă că vom redeschide drepturile de foraj. America va fi o națiune producătoare din nou, pentru că avem ceva deosebit – cea mai mare cantitatea de petrol din lume, pe care avem de gând s-o folosim. Vom scădea prețurile, ne vom umple din nou rezerva strategică și vom exporta energie americană în întreaga lume. Vom fi o națiune bogată din nou, acel aur lichid de sub picioarele noastre ne va ajuta să facem asta”.

Analiză integrală Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday