Boardul editorial, cel care stabilește poziția celei mai prestigioase publicații economice din lume, descrie ziua de luni ca fiind “un carnagiu”, cu scăderi record, din Hong Kong și până la Londra și New York și arată că investitorii deja își reduseseră plasamentele în SUA înainte ca Trump să anunțe ceea ce el a numit “Ziua Eliberării”.

Dar planul tarifar al lui Trump a fost chiar mai rău decât se așteptau toți. “Chiar este serios? Și dacă da, care este prețul real al retragerii celei mai mari economii din lume din sistemul comercial global? La asta încearcă acum să răspundă investitorii”, arată FT.

“Concluzia fără echivoc este că tarifele lui Trump au crescut riscul unei recesiuni în SUA și la nivel global. Vânzarea de acțiuni pe burse riscă acum să devină o metastază. (…) Şocurile de pe pieţele americane vor avea ecou până departe, iar durerea nu va fi simțită doar de cei bogați. Fondurile de pensii și profiturile comercianților, care încă se recuperau după pandemie, se erodează. Scăderea valorii marilor companii va avea implicații negative asupra locurilor de muncă pe care acestea le oferă.

Ce mai poate împiedica ca toate aceasta să se transforme într-o spirală descendentă? Trump ar trebui să renunțe imediat la planurile sale tarifare. Dar Casa Albă pare dedicată orbește acestui program și nici Congresul SUA nu are unitatea sau instrumentele pentru a respinge planurile protecționiste ale președintelui. (…) Rezerva Federală a SUA este, de asemenea, în criză. Ar putea reduce dobânzile pentru a susține creșterea economică, dar se teme și de o spirală a inflației indusă de tarife”.

Boardul FT mai arată că starea de spirit s-a schimbat complet pe Wall Street. După ce Trump a fost ales, toți credeau că politicile sale de reducere a impozitelor și a birocrației vor stimula economia, dar acum chiar și susținătorii săi (așa cum ar fi miliardarul Bill Ackman) numesc politica sa de a impune taxe vamale “o iarnă nucleară economică”. Toți îl îndeamnă pe președintele american să-și reducă planurile tarifare, dar “dacă va asculta sau nu, asta este o altă chestiune”.

“Există perspectiva îngrijorătoare că ceva se va rupe pe piețele financiare înainte să ia Casa Albă o altă decizie, pentru că “activele SUA sunt, fără îndoială, supraevaluate, după pandemie, acțiunile tehnologice sunt prea scumpe, iar politicile lui Trump aruncă o grenadă în toată această combinație. O scădere dezordonată a valorii activelor din întreaga lume ar pune în evidență vulnerabilitățile ascunse, care pândesc din umbră sistemul bancar.

Trump consideră că “aducerea bogăției înapoi în America” implică redirecționarea fluxurilor comerciale și financiare care, în realitate, au susținut prosperitatea acesteia timp de decenii. Dacă nu își corectează cursul, va afla în curând că nu mai poate comanda valul. Americanii și lumea întreagă vor plăti prețul pentru nebunia lui”.

Boardul editorial al FT

Foto: Tennesseewitney/Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday