După propunerea Ursulei von der Leyen de scutire reciprocă de taxe, Donald Trump a declarat că UE trebuie să cumpere produse energetice (probabil petrol și GNL) de 350 de miliarde de dolari din SUA, pentru a obține o scutire de tarife. Oferta tarifară “zero pentru zero” a Bruxelles-ului nu este suficientă, a spus președintele SUA, dar declarația lui indică totuși că este deschis la negocieri cu europenii.

Deși UE are nevoie de gaze și petrol, fiind importator net, totuși suma cerută de Donald Trump este de trei ori mai mare decât deficitul comercial real al SUA cu țările europene (de doar 100 de miliarde de dolari, luând în considerare și exportul de servicii, pe care Trump pare să îl ignore).

Donald Trump a impus săptămâna trecută tarife de 20% pentru toate produsele din UE și de 25% pe automobile. Mai mult, el a părut să condiționeze și cooperarea în cadrul NATO de relațiile comerciale cu țările europene. A susținut că SUA ar avea un deficit de 1,9 mii de miliarde, luând în considerare probabil și comerțul cu China.

Știrea, în forma inițială:

Ursula von der Leyen i-a propus lui Donald Trump ca UE și SUA să se scutească reciproc de toate taxele pentru produsele industriale. I-a transmis președintelui american că blocul comunitar este pregătit să-și apere interesele.

Comisia Europeană a propus tarife de 25%, care vor intra în vigoare din 16 mai și de pe 1 decembrie, pentru a le contracara pe cele ale SUA. Impactul acestor tarife urmează să fie mai mic de 26 de miliarde de euro și vizează diverse produse americane, cum ar fi diamantele, ața dentară, cârnații, nucile și boabele de soia. Bourbonul vinul și produsele lactate au fost eliminate de pe lista inițială a Comisiei.

Comisia Europeană a oferit Statelor Unite un acord “zero pentru zero” de eliminare a tarifelor pentru toate bunurile industriale, ca parte a negocierilor. Ursula von der Leyen a subliniat că intenționează să ia măsuri de retorsiune, în cazul în care negocierile eșuează.

“Suntem pregătiți să negociem cu SUA. Într-adevăr, am oferit tarife <zero pentru zero> pentru produsele industriale, așa cum am făcut cu succes cu mulți alți parteneri comerciali, pentru că Europa este întotdeauna pregătită pentru o afacere bună. Menținem pe masă această propunere. Dar suntem, de asemenea, pregătiți să răspundem prin contramăsuri și să ne apărăm interesele” a declarat von der Leyen.

Președinta Comisiei a spus că acest tip de acord a fost oferit și în trecut, în mod repetat, pentru sectorul auto, însă nu a existat o reacție adecvată din partea Washingtonului”. Acum, von der Leyen a avertizat că va utiliza toate instrumentele disponibile pentru a riposta dacă este necesar”

Pe 9 aprilie va intra în vigoare un tarif general de 20% asupra importurilor SUA din Uniunea Europeană. Oțelul, aluminiul și automobilele sunt deja taxate cu 25%. Acestea tarife vor genera costuri cumulative care depășesc 380 de miliarde de euro.

Surse: Euronews, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday