UPDATE, ora 17:50: La scurt timp după deschiderea dezastruoasă a burselor americane, CNBC a raportat că Kevin Hassett, consilierul economic de la Casa Albă, a spus că Donald Trump ia în considerare o pauză de 90 de zile a tarifelor pentru toate țările, cu excepția Chinei, ceea ce a provocat revenirea piețelor financiare, dar pentru scurt timp. Ulterior, postul american de știri a transmis că oficialii de la Casa Albă neagă aceste informații, iar bursele au început să scadă din nou.
UPDATE, ora 17:15. Bursele americane au deschis în scădere puternică, pentru a treia ședință consecutivă. Indicele S&P 500 a scăzut cu mai mult de -20% față de valoarea-record atinsă în februarie, ceea ce îi face pe investitori să considere că piața este acum într-o scădere de lungă durată.
Indicele S&P 500, care urmărește cele mai mari 500 de companii listate pe bursa americană, a deschis în scădere cu -3,4%. Acesta a pierdut mai mult de -20% față de valoarea-record atinsă în februarie, ceea ce semnalizează că se află într-o scădere de lungă durată (bear market), explică The Guardian.
Dow Jones a deschis și el în scădere cu -3,1%, iar Nasdaq, axat în principal pe companii de tehnologie, cu -4. Publicația britanică amintește că grupul bancar Goldman Sachs a avertizat că războiul comercial crește riscul unei recesiuni în Statele Unite și, conform unei analize a Bloomberg, bursa americană a pierdut aproape -13% din valoarea sa, începând de joi și până în prezent.
Potrivit unei dezvăluiri a Sky News, șefii unora din cele mai mari bănci ale lumii, Bank of America, Barclays, Citi și HSBC Holding, au avut, duminică, o discuție telefonică despre haosul provocat de tarifele impuse de administrația americană, săptămâna trecută.
UPDATE, ora 10.30: Declin puternic pe piețele financiare europene, în deschiderea de luni dimineață. Prăbușire și pe bursele asiatice. Bursa de la Tokyo a închis ziua la cel mai slab nivel din ultimul an și jumătate.
În primele minute de tranzacționare, indicele FTSE 100 al bursei de la Londra a scăzut cu aproape -6%.
Indicele german Dax înregistrază o scădere de -7,5%, deși imediat după deschidere scăzuse cu -10%. Indicele francez Cac 40 are un declin de -7%, în timp ce Stoxx Europe 600 scade cu -6%, la cel mai slab nivel de la începutul lunii decembrie 2023.
Și indicele bursier japonez Nikkei este la cel mai slab nivel din ultimul an și jumătate. Acesta coborâse și cu -8,8% pe parcursul ședinței de tranzacționare, înainte de a închide la -7,8%. Piața din Taiwan s-a prăbușit cu -10%, cea din Honk Kong cu peste -12%, iar cea din China (Shanghai) cu -7%.
Știrea inițială:
Piețele financiare înregistrează a treia zi consecutivă de scăderi masive, după declanșarea războiului comercial al lui Donald Trump. Petrolul european este acum la 63 de dolari, un nivel nemaiatins din pandemie, dolarul se depreciază, iar bursa de la Tokyo scade cu -8%.
Reuters descrie piețele asiatice ca fiind un adevărat “măcel”, luni dimineața, cu un -10% pe piața din Taiwan (care a fost închisă joi și vineri), -8% la Tokyo (în deschidere) și -6% în China (Shanghai). Agenția de presă mai notează că degringolada piețelor este amplificată de o delcarație din weekend a lui Donald Trump, care a spus că “investitorii trebuie să-și primească pastilele” și că “nu vom negocia nimic cu China până nu echilibrăm balanța comercială”.
Petrolul pare a indica și el o temere majoră de recesiune a economiei globale, BRENT (țițeiul de referință în Europa) fiind cotat luni dimineață la doar 63 de dolari pe baril, cel mai mic nivel din aprilie 2021 (momentul când primele vaccinuri indicau un posibil final al recesiunii cauzate de pandemie).
În același timp, dolarul american pierde teren în fața tuturor valutelor forte, fiind cotat acum la 0,91 de euro (4,53 de lei pentru 1 USD).
Piețele futures indică faptul că și piețele europene și cele americane vor continua să scadă puternic și astăzi, iar de acum analiștii nu exclud tăieri de dobânzi al Fed (banca centrală a SUA) pentru a preveni sau atenua o intrare în recesiune.
Surse: Reuters, TradingEconomics
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.