UPDATE, ora 23.20: Piețele americane au înregistrat scăderi semnificative, în a doua zi după impunerea noilor tarife de Donald Trump. S&P 500 a scăzut cu -5,97%. Dow Jones a înregistrat, de asemenea, o scădere de -5,5%, fiind cu peste -10% sub recordul său din decembrie. Nasdaq a coborât cu -5,82%, înregistrând o scădere de -20% față de maximul din decembrie.
Este prima dată când Dow a închis cu o scădere semnificativă, din 7 martie 2022. Totodată, a înregistrat cea mai mare pierdere, pentru a doua zi la rând, din martie 2020, când piețele s-au prăbușit la începutul pandemiei Covid-19.
Scăderile au loc după ce China a anunțat că va impune o taxă de import de 34% pentru produsele din SUA, ca răspuns la noile tarife ale lui Donald Trump.
UPDATE ora 20: Indicele Stoxx 600 a închis în scădere cu -5%, după ce a pierdut deja -2,6% joi. De asemenea, CAC 40 s-a depreciat cu peste -3%, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimele aproape trei luni. Indicele BET al Bursei de Valori București a pierdut -2,5%.
Indicele londonez FTSE 100 a suferit cea mai mare scădere de o zi de la începutul pandemiei de Covid și a închis în scădere cu -5%, cea mai mare din 27 martie 2020.
Indicele DAX de la Frankfurt a închis în scădere cu -5%, cea mai mare reducere de o zi de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022. Acesta a scăzut cu aproximativ -7,8% în această săptămână.
Cele mai afectate sunt băncile și companiile de tehnologie. Deutsche Bank și Commerzbank au pierdut -9,5% respectiv -5,9%.
UPDATE, ora 17: Indicii bursieri americani S&P și Dow Jones au scăzut cu 3%, respectiv cu 2,7%, în primele minute de tranzacționare în SUA. S&P 500 este un indice bursier format din 500 de companii mari din SUA, din diverse domenii (tehnologie, sănătate, energie, etc.)
La această oră, 28 din cele 30 de companii cuprinse în indicele Dow Jones sunt pe minus. Cele mai ample scăderi sunt la Boeing (-5,9%), Goldman Sachs (-5,6%) și JP Morgan (-5,5%).
Nasdaq, format din aproximativ 3.500 de companii, majoritatea din domeniul tehnologiei, a pierdut deja peste trei procente și este acum cu peste 20% sub nivelul record stabilit în decembrie anul trecut.
Știrea inițială:
Cotațiile petrolului coboară la cel mai scăzut nivel din august 2021. Țițeiul european pierde încă -2% și se tranzacționează la 67,5 dolari, după ce ieri a scăzut cu -6,4%. Bursa de la București a deschis pe roșu, pentru a doua zi la rând.
După o prăbușire de -6,4% joi, țițeiul european Brent a mai scăzut cu -1,85%, la 67,6 dolari pe baril, vineri dimineață, ajungând la cel mai mic nivel din 16 august 2021. De asemenea, petrolul american West Texas a ajuns la 64,4 dolari pe baril. Scăderea este determinată și de decizia țărilor OPEC de a mări producția de petrol, începând cu luna mai.
Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere vineri, iar aproape toți indicii sunt pe roșu, cu BET care prezintă scăderi de -0,7%.
Președintele american spune însă, în ciuda tulburărilor produse în economia globală, că planul său tarifar funcționează: “Cred că totul merge foarte bine. Piețele vor crește, acțiunile vor crește, țara va crește”, le-a răspuns Trump reporterilor, după ce a fost întrebat despre burse, în timp ce părăsea Casa Albă pentru a se îndrepta spre unul dintre cluburile sale de golf din Florida.
Foto: Irinayeryomina | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.