Un studiu publicat de Nature arată că persoanele în vârstă care au fost vaccinate împotriva zosterului, mai exact cu Zostavax, au avut 20% mai puține șanse să fie diagnosticate cu demență în următorii șapte ani, comparativ cu cei care nu au primit vaccinul. Cercetarea a analizat datele a peste 280 de persoane în vârstă, din Țara Galilior.

Cercetătorii s-au folosit de faptul că în Țara Galilor politica de sănătate publică a impus ca, de la 1 septembrie 2013, persoanele născute la 2 septembrie 1933 sau după această dată să devină eligibile pentru vaccinul Zostavax, în timp ce persoanele mai în vârstă au fost excluse. Astfel, această împărțire pentru cei eligibili pentru vaccin a ajutat cercetătorii să compare două grupuri similare ca vârstă, dar cu acces diferit la vaccin. 

Zona Zoster este o infecție virală cauzată de reactivarea virusului varicelo-zosterian, același care provoacă varicela. Se manifestă prin erupții cutanate dureroase, care pot apărea la orice varsta, dar sunt mai frecvente în rândul persoanelor în vârstă sau cu sistemul imunitar slăbit. De obicei, Zona Zoster afectează o singura jumătate a corpului și poate cauza dureri.

În 2006, când Zostavax a fost lansat în SUA, mai multe studii au constatat că persoanele care au primit vaccinul au avut șanse mai scăzute de a dezvolta demență, însă fără a fi clar în ce procent se întâmplă acest lucru. Anul trecut, cercetătorii de la Oxford au observat un efect și mai bun la cei care și-au făcut vaccinul Shingrix, o variantă mai nouă a vaccinului. Nu se știe exact modul în care vaccinurile împotriva Zonei Zoster acționează împotriva demenței, dar una dintre teoriile cercetătorilor este că acestea reduc inflamația sistemului nervos prin prevenirea reactivării virusului. O altă teorie este că vaccinurile induc modificări mai ample în sistemul imunitar, care sunt protectoare. 

Maxime Taquet, autorul șef al studiului de la Oxford, a declarat că adjuvanții (substanță care stimulează răspunsul imun al organismului) din acest vaccin, care fac răspunsul imun mai puternic, pot avea și ele un rol în acest rezultat. Astfel, el consideră că ambele studii susțin puternic ideea că vaccinarea împotriva Zonei Zoster ajută la prevenirea demenței, însă Shingrix oferă un rezultat mai bun. 

În prezent, demența afectează peste 55 de milioane de persoane la nivel mondial și este principala cauză de deces în UK. Una din trei persoane va dezvolta această afecțiune în decursul vieții și, deși recent au fost aprobate medicamente care încetinesc evoluția bolii, nu există un tratament.

Sursă: The Guardian 

Foto:  Oleg Dudko | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday