La puțin timp după ce Donald Trump a prezentat un tabel cu “taxe de reciprocitate care nu sunt exact reciproce”, o reacție puternică a venit de la Comisia Europeană. Ursula von der Leyen a declarat, joi dimineața, că “taxele vamale reprezintă o lovitură majoră pentru economia mondială”, iar “consecințele lor vor fi imense”. UE, căreia Trump i-a aplicat un tarif vamal general de 20% (și de 25% pentru automobile) pregătește contramăsuri, dar, a subliniat șefa Comisiei Europene, acestea vor fi aplicate numai dacă negocierile directe cu SUA eșuează. Declarația doamnei von der Leyen sugerează că, la nivelul Comisiei, există totuși perspectiva diminuării acestor taxe.

Principalele declarații ale Ursulei von der Leyen:

  • Consecințele vor fi îngrozitoare pentru milioane de oameni de pe tot globul și pentru țările cele mai vulnerabile, care sunt acum supuse unora dintre cele mai mari tarife de către SUA.
  • În ultimii 80 de ani, SUA și UE au beneficiat foarte mult de pe urma relațiilor lor comerciale, consumatorii bucurându-se de prețuri reduse, iar întreprinderile beneficiind de “oportunități uriașe” care au adus “o creștere și o prosperitate fără precedent”.
  • Sunt totuși de acord cu președintele Trump că sistemul comercial global are deficiențe serioase, iar alții profită în mod nedrept de regulile actuale. Suntem gata să susținem orice eforturi pentru a face sistemul comercial global să se potrivească realităților economiei globale, dar folosirea tarifelor ca prim și ultim instrument nu va rezolva problema.
  • Am fost și suntem gata să negociem cu Statele Unite pentru a elimina barierele rămase în calea comerțului transatlantic.
  • UE pregătește contramăsuri care se vor aplica în cazul în care negocierile eșuează. “Finalizăm deja primul pachet de contramăsuri ca răspuns la tarifele la oțel și aluminiu, iar de acum ne pregătim pentru contramăsuri suplimentare pentru a ne proteja interesele și afacerile în cazul în care negocierile eșuează”.

Japonia, căreia Trump i-a aplicat un tarif general de 24%, pare de asemenea interesată de o negociere. Ministrul japonez al Comerțului a declarat că a vorbit cu secretarul american pentru comerț înainte de anunțul lui Donald Trump, căruia i-a explicat că aceste tarife vor afecta în primul rând SUA. De asemenea, secretarul general al guvernului japonez a declarat că tarifele americane ar putea contraveni regulilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), dar și tratatului comercial dintre celor două țări. În declarația sa, Donald Trump a criticat în mod insistent mașinile japoneze (și mai ales Toyota), în condițiile în care acestea reprezintă aproape 30% din exporturile Japoniei către SUA.

China, căreia Trump i-a impus un tarif general de 34%, a avut o reacție mai dură, Ministerul Comerțului cerând (printr-o declarație) Washingtonului “să anuleze imediat noile tarife majorate”, deoarece pun în pericol dezvoltarea economică globală și vor afecta lanțurile internaționale de aprovizionare. “Nu există niciun câștigător într-un război comercial și nu există nicio ieșire pentru protecționism, iar SUA aplică o practică tipică de agresiune unilaterală”.

Financial Times scrie că este evident faptul că Trump știe că inclusiv companiile americane vor face lobby pentru scutiri de tarife, de exemplu pentru componente industriale, iar toate țările lovite cu tarife vor dori să negocieze o scădere a acestora. “Trump va fi în elementul său – națiunile și firmele care oferă concesii și favoruri în schimbul unor tarife mai mici sau derogări vor fi recompensate. Cei care răspund cu creșteri de tarife vor fi pedepsiți suplimentar.

Dar, dincolo de efectele economice, “consecințele geopolitice ar putea fi mult mai de durată. Este de remarcat faptul că Trump a trecut printr-o listă lungă de prieteni și aliați înainte de a menționa China. Dar impactul politicii sale este de de a-i împinge pe toți, prieteni și dușmani ai SUA, mai aproape unul de celălalt. (…) Indiferent dacă haosul războiului comercial al lui Trump este trecător sau nu, costul diplomatic va fi de durată. Țările vor căuta să facă înțelegeri serioase între ele și să ocolească America. În acest sens, tranzacționalismul lui Trump este autovătămător”, mai scrie publicația financiară.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday