UPDATE, ora 23:30: Piețele americane au încheiat ziua în scădere semnificativă. S&P 500 a scăzut cu 4,9% la închidere, fiind cea mai mare scădere de o zi din iunie 2020, în timpul pandemiei de Covid. Dow Jones a înregistrat, de asemenea, cea mai mare scădere într-o singur zi din iunie 2020, cu 4%. Nasdaq, care cuprinde marile companii tehnologice a scăzut cu 5,9%, cea mai proastă performanță într-o zi din martie 2020.

În ciuda evoluțiilor proaste de pe bursele din toată lumea, Donald Trump a declarat: “cred că merge foarte bine”. De asemenea, președintele SUA a scris pe contul său de Truth Social: “Operația s-a terminat! Pacientul a trăit și se vindecă. Prognosticul este că pacientul va fi mult mai puternic, mai mare, mai bun și mai rezilient decât oricând înainte. Make America great again!!!” Aceeași retorică a fost reluată de Donald Trump și în timpul discuției cu ziariștii, la Casa Albă, când a spus “piețele vor crește, acțiunile vor crește, țara va crește”.

UPDATE, ora 20:30: Bursele europene au închis ziua în scădere semnificativă, în urma taxelor vamale impuse de Donald Trump. Corecția este însă și mai puternică pe piețele americane.

Indicele Stoxx 600 a închis în scădere cu aproximativ -2,7%. Indicele german DAX a pierdut și el peste -3%, indicele francez CAC 40 a scăzut cu -3,3%, iar indicele FTSE  100 de la Londra cu -1,5% 

Conform CNBC, gigantul danez din transportul maritim Maersk, considerat un indicator al comerţului mondial, a înregistrat o scădere de -9,5%. Indicele Stoxx Auto, care include producători de automobile, furnizori de componente și alte companii din industria auto, a pierdut -3,9%. Declinuri semnificative au înregistrat și sectorul bancar (-5,6%) și cel tehnologic (-4,5%).

În SUA, indicii bursieri au pierderi și mai semnificative. De exemplu, S&P 500 a scăzut până la această oră cu -4%, Nasdaq cu -4,1%, iar Dow Jones cu -3%.

Euro a urcat până acum cu +1,6% față de dolar. La Bursa de la București, indicele BET a pierdut 1,3%.

UPDATE, ora 16:45. Bursele americane au deschis ședința de tranzacționare în scădere. În primele momente, Dow Jones înregistrează pierderi de 2,8%, S&P 500 de 3,3%, iar Nasdaq, care cuprinde marile companii tehnologice, de 4,4%.

În privința marilor companii de tehnologie, acțiunile Apple au scăzut cu peste 9%, în condițiile în care o mare parte a producției sale este concentrată în China. Firma de cercetare Rosenblatt Securities a estimat că Apple s-ar putea confrunta cu costuri de până la 40 de milioane de dolari, din cauza tarifelor. Alte companii afectate vor fi cele producătoare de servere AI și computere, care anul trecut au importat bunuri în valoare de 486 de miliarde de dolari, potrivit datelor prezentate de Census Bureau.

Valoarea acțiunilor Microsoft și Alphabet a scăzut cu circa 3%. Alte scăderi importante înregistrează grupul Amazon, cu 7%, dar și Nike și Gap, cu 11%, respectiv 18%.

Moneda europeană se apreciază cu peste 2% în raport cu dolarul și este pe punctul de a înregistra cea mai mare creștere de o zi din ultimii nouă ani. Pe lângă euro, investitorii se îndreaptă și către yen sau francul elvețian.

Cotațiile internaționale ale petrolului au scăzut cu peste 6%, după ce președintele american a anunțat noi tarife pentru mărfurile importate. De asemenea, grupul OPEC+ și-a majorat ținta de producție pentru luna mai, la 411 mii de barili pe zi. Un analist de la UBS a declarat că membrii au sentimentul de încredere că piața poate absorbi cantitatea, într-o perioadă în care cererea crește de obicei.

Cotația petrolului european Brent a scăzut cu 4,6 dolari, până la 70,3 dolari/baril, iar cea a țițeiului american West Texas Intermediate cu 4,6 dolari, până la valoarea de sub 67 de dolari/baril. 

Trump a anunțat miercuri la ora 23 (ora României) un tarif minim de 10% pentru cea mai mare categorie de mărfuri aduse în SUA, care sunt cele mai mari consumatoare de petrol din întreaga lume. Totuși, importurile de petrol, gaze naturale și produse rafinate au fost exceptate de la aplicarea de noi tarife, așa cum a clarificat, miercuri, Casa Albă. 

Un analist de la Saxo Bank a transmis că tarifele ar putea să provoace haos în lanțurile de aprovizionare globale și să afecteze cererea pentru principalele mărfuri, scrie Reuters. Traderii și investitorii se așteaptă la o mai mare volatilitatea a prețurilor pe termen scurt, întrucât tarifele percepute se pot schimba sau pot fi anulate, pe măsură ce partenerii comerciali avansează în negocierile cu SUA.

UPDATE, ora 11.45. Premierul Ciolacu anunță că guvernul pregătește scheme de ajutor de stat pentru companiile afectate de tarifele vamale impuse de Donald Trump, fără a detalia. Bursa de la București a deschis pe roșu, în linie cu cele europene.

La începutul ședinței de guvern de azi, Marcel Ciolacu a declarat: “Vom proteja companiile românești, cu toate resursele disponibile, de efectele noului război comercial al tarifelor vamale, între America și Europa. Pregătim măsuri de sprijin pentru toate industriile afectate prin scheme de ajutor de stat cât mai eficiente și simplu de aplicat, ca să poată produce efecte în cel mai scurt timp“.

Bursa de la București a deschis pe roșu, cu majoritatea indicilor în scădere. La momentul redactării acestei știri, indicele BET prezintă scăderi de -0,67%. De asemenea, bursele europene tranzacționează în scădere. DAX este pe -1,45%, Stoxx 600 pe -1,4%, FTSE 100 pe -1%. Doar acțiunile companiilor din domeniul sănătății înregistrează creșteri, deși slabe, după anunțul că produsele farmaceutice vor fi printre mărfurile care nu sunt imediat supuse noilor taxe.

Știrea în formă inițială: Piețele financiare, monetare și de mărfuri din întreaga lume reacționează la războiul comercial declanșat de Donald Trump, primit cu temeri privind o inevitabilă recesiune globală. Petrolul se ieftinește, bursele scad, dolarul pierde față de toate celelalte monede.

Deși Donald Trump a ales să-și anunțe tarifele după închiderea pieței americane, indicele S&P 500, al celor mai importante 500 de companii americane, s-a corectat puternic, în cotațiile “after market”, indicând o scădere de cel puțin -3% pentru ziua următoare. Asta pentru că tarifele de import vor duce inevitabil la creșteri de prețuri care vor eroda sau chiar anula creșterea economică a SUA. Doar bursele japoneze scad (-3,8%) joi cu mai mult decât ceea ce se proiectează că va fi corecția americană. China pierde sub -2% (cel mai lovit este gigantul comerțului Alibaba), iar Coreea de Sud -2,7%.

Cotațiile petrolului, atât american, cât și european, au scăzut cu 2%.

Dolarul, care s-a apreciat puternic după alegerea lui Donald Trump, în noiembrie anul trecut, se depreciază față de toate celelalte monede, iar față de euro a intrat chiar sub nivelul pe care îl avea pe 7 noiembrie 2024.

Dar economiștii cred că efectele lor vor fi diferite de la o țară la alta, în funcție de specificul pieței muncii și al produselor exportate către SUA. Ceea ce Donald Trump a prezentat ca fiind tarife aplicate SUA (inclusiv prin bariere comerciale) reprezintă în realitate deficitul comercial (cu ignorarea exportului de servicii, foarte mare în cazul SUA), adică un raport dintre exportul unei țări către SUA și exportul SUA în țara respectivă, așa cum arată Bloomberg.

Grafic: TradingEconomics

Foto: Dreamstime/Wavebreakmedia

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday