O analiză The Guardian relevă că, deși manevrele militare au fost prezentate drept un răspuns la declarațiile ferme ale președintelui taiwanez, care în martie a catalogat China drept “forță străină ostilă”, obiectivul real pare să fi fost influențarea poziției Washingtonului față de Taipei.

În acest context, SUA au reacționat prin reafirmarea angajamentului lor față de securitatea regiunii. Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a declarat în timpul unei vizite în Asia că America va asigura o “descurajare robustă și credibilă în Indo-Pacific, inclusiv în Strâmtoarea Taiwan”. Hegseth a mers și în Filipine, unde a subliniat importanța unei cooperări strânse cu președintele Ferdinand Marcos, pe fondul escaladării disputelor teritoriale dintre China și Filipine în Marea Chinei de Sud.

În paralel, Washington Post a publicat un memorandum intern al Pentagonului care subliniază că prevenirea unei anexări chineze a Taiwanului este prioritatea strategică principală a Departamentului Apărării. Toate acestea, în detrimentul altor regiuni de conflict precum Orientul Mijlociu sau Europa. Vizitele oficialilor americani în Taiwan, intensificarea antrenamentelor militare comune și livrările accelerate de armament întăresc angajamentul SUA.

Cu toate acestea, analiștii avertizează că sprijinul SUA pentru Taiwan rămâne vulnerabil. Administrația Trump este percepută ca fiind imprevizibilă, iar angajamentele sale externe pot fi influențate de calcule tranzacționale și de atitudinile negative exprimate anterior de Trump față de Taiwan. De altfel, Beijingul pare să mizeze tocmai pe această instabilitate, încercând să prezinte președintele taiwanez ca pe un factor provocator și să slăbească astfel hotărârea americană.

Mai mult, sprijinul american pentru Taiwan s-a clătinat încă de la începutul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump, care a marcat o ruptură în ordinea globală prin retragerea SUA din rolul său tradițional de superputere activă. Declarațiile sale publice, în care a pus sub semnul întrebării importanța strategică a Taiwanului, acuzațiile de furt în domeniul industrial și abandonarea Ucrainei au amplificat temerile din Taipei privind fiabilitatea partenerului său principal.

Reamintim, miercuri dimineața, autoritățile taiwaneze au transmis că China a desfășurat exerciții militare în apropiere de Taiwan. Acestea au estimat că 76 de aeronave de luptă și 19 nave de război au fost desfășurate de la nord, de la sud și în partea centrală a Taiwanului, iar 37 de aeronave au trecut linia de demarcație, într-o încercare de a provoca armata taiwaneză să răspundă.

Analiză integrală pe The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday