În doar 10 săptămâni de mandat, Donald Trump și-a atacat rivalii din diverse domenii, precum afaceri, politică, mass-media, cât și lideri din țări aliate, într-un mod în care niciun președinte american modern nu a făcut-o până acum, subliniază Reuters în analiza sa, care evidențiază că acesta a recurs la ordine executive, procese și presiuni financiare pentru a remodela societatea americană. Cu un Congres supus și o Curte Supremă dominată de conservatori, Trump reușește să acționeze cu mai puține constrângeri decât președinții anteriori. 

Donald Trump a recurs la presiuni financiare și la intentarea de procese pentru a obține concesii de la instituții precum Universitatea Columbia, dar și de la companii mari, precum Disney și Meta. De exemplu, Meta (compania-mamă a Facebook, Instagram și WhatsApp) a fost criticată de Trump pentru modul în care gestionează conținutul politic și pentru ceea ce el consideră cenzură împotriva conservatorilor. Administrația sa a intentat procese împotriva Meta, iar în fața acestor presiuni, compania a preferat să ajungă la o înțelegere cu guvernul, în loc să continue lupta în instanță. La fel s-a întâmplat și cu CBS News – Administrația Trump a intentat un proces, iar compania-mamă, Paramount, este presată să ajungă la un acord, deoarece dorește aprobarea unei fuziuni cu Skydance Media de către autoritățile de reglementare ale guvernului.

În plus, peste 20 de mari corporații și instituții financiare, inclusiv Goldman Sachs, Google și PepsiCo, au renunțat la programele de diversitate, deoarece știau că acestea atrag criticile administrației Trump. “Ceea ce unește toate aceste eforturi este dorința lui Trump de a bloca orice sursă potențială de opoziție față de agenda MAGA (Make America Great Again) și față de forțele sale personale”, explică un profesor drept de la Universitatea din New York. Totodată, analiștii atrag atenția că țintele lui Donald Trump sunt “oamenii despre care el crede că au încercat să îl distrugă personal”. 

Multe firme au ales să încheie acorduri, pentru a scăpa de presiune, lucru care a stârnit îngrijorări cu privire la diminuarea independenței instituționale și asupra unei președinții necontrolate. Mark Zaid, un avocat din Washington specializat în reprezentarea avertizorilor de integritate care depun plângeri împotriva guvernului federal, și căruia Trump i-a retras autorizația de securitate, a declarat că comportamentul președintelui este unic și nu seamănă cu nimic din ce a văzut în cei 30 de ani din cariera sa. Zaid arată că președintele american a folosit în mod agresiv ordinele executive pentru a-și viza adversarii și a remodela politica americană, în scopuri de “represalii sau răzbunări”. Casa Albă susține însă că Trump folosește o abordare mai neconvențională, deoarece “abordările mai tradiționale nu au adus schimbări semnificative”. 

Totuși, nu toate companiile s-au conformat, iar multe dintre politicile lui Trump, inclusiv concedierile guvernamentale și măsurile de deportare, sunt blocate în instanță. Ca răspuns la faptul că judecătorii s-au pronunțat împotriva sa, președintele SUA a cerut destituirea președintelui Curții Supreme, John Roberts. Aceste tactici, prin care sunt atacate firmele de avocatură și sistemul judiciar, stârnesc îngrijorări în rândul experților, fiind văzute ca tactici autoritare.

Sursă: Reuters 

Foto: Ginettigino | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday