Oficiali de rang înalt din cadrul Administrației Trump iau în calcul posibilitatea de a nu se ajunge la un acord pentru încheierea războiului din Ucraina în următoarele luni și concep noi planuri pentru a exercita presiuni atât asupra Kievului, cât şi asupra Moscovei, scrie Reuters. La începutul mandatului, președintele Donald Trump și principalii săi consilieri sperau să negocieze o încetare totală a focului până în aprilie sau mai, iar în următoarele luni să intermedieze un acord de pace. Dar niciun acord nu pare iminent, au declarat oficialii citaţi de Reuters, care au dat de înțeles că războiul ce durează de peste trei ani s-ar putea prelungi, ceea ce înseamnă că Ucraina va avea nevoie de mai mult sprijin occidental pentru operaţiunile sale militare.
Neîncheierea unui acord ar fi un dezastru pentru Trump, care se consideră un negociator redutabil şi a promis de nenumărate ori o încheiere rapidă a conflictului. La început, oficialii americani criticau Kievul pentru modul în care gestiona negocierile și rezistența față de acord privind mineralele. Dar, în ultimele zile, Moscova este cea care a provocat frustrări administraţiei de la Washington. Într-o serie de reuniuni şi discuţii telefonice, în weekendul trecut, responsabili ai Casei Albe şi Departamentului de Stat au recunoscut că Vladimir Putin se opune tentativelor Washingtonului de a se ajunge la un acord de pace şi au discutat ce sancţiuni economice sau diplomatice ar putea impune, pentru a forța Rusia să negocieze.
Nu este clar ce planuri are Administrația SUA pentru a presiune asupra Moscovei, dar un înalt oficial american a spus că Casa Albă continuă să analizeze posibilitatea de a impune sancțiuni și tarife suplimentare Rusiei. Duminică, Trump s-a declarat “foarte furios” pe Vladimir Putin, care ar fi pus la îndoială “credibilitatea” lui Volodimir Zelenski, și a sugerat că SUA ar putea impune tarife de 25%-50% țărilor care cumpără petrol rusesc. Furia tot mai mare faţă de Moscova, inclusiv din partea lui Trump însuşi, marchează o schimbare în deliberările interne ale administraţiei americane cu privire la dorinţa Moscovei de a negocia, concluzionează Reuters.
Pe de altă parte, jumătate dintre senatorii SUA , 25 de republicani și 25 de democrați, susține introducerea de sancțiuni împotriva Rusiei, în cazul în care refuză să se angajeze în negocieri de bună-credință pentru pace cu Ucraina. Principalii susținătorii ai acțiunii, senatorul republican Lindsey Graham și senatorul democrat Richard Blumenthal, au declarat că vor impune sancțiuni împotriva Rusiei și entităților care susțin agresiunea rusă în Ucraina, dacă Moscova nu se angajează în discuții sau dacă inițiază un alt efort de subminare a suveranității Ucrainei după orice acord de pace.
”Sancțiunile împotriva Rusiei necesită impunerea de tarife pentru țările care achiziționează petrol, gaze, uraniu și alte produse rusești. Viziunea dominantă în Senatul Statelor Unite este că Rusia este agresorul și că acest război oribil și agresiunea lui Putin trebuie să se încheie acum și să fie descurajate în viitor”, au declarat cei doi senatori.
Proiectul de lege este un exemplu rar de bipartizanat în Congresul SUA, puternic divizat, și vine în contextul în care președintele Donald Trump a părut să devină din ce în ce mai nerăbdător cu ceea ce a sugerat că ar putea fi tergiversarea din partea Moscovei a unui acord mai amplu pentru a pune capăt războiului, notează Reuters.
Sursă: Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.