Cercetarea realizată de mai mulți specialiști australieni arată că modelele economice folosite până acum pentru a evalua efectele schimbărilor climatice au subestimat grav impactul real al acestora asupra economiei mondiale. Studiul, publicat în revista Environmental Research Letters, arată că până acum nu au fost calculate efectele fenomenelor extreme, precum secetele și inundațiile, asupra lanțurilor de aprovizionare globale.
Experții arată că aceste fenomene pot perturba producția și transportul de bunuri esențiale, iar astfel pot duce la scumpiri și dificultăți economice în întreaga lume. În plus, modelele economice tradiționale nu iau în considerare efectele în cascadă ale schimbărilor climatice asupra economiei mondiale. De exemplu, dacă o regiune devine improprie pentru agricultură, nu este garantat că o alta va putea compensa pierderile de producție. Fără aceste date, cercetătorii estimau anterior că pierderile economice vor fi de doar -11% pe cap de locuitor, nu de -40%, în cazul unei încălziri globale severe.
Unii economiști susțin că anumite regiuni mai reci, precum Canada, Rusia și nordul Europei, ar putea beneficia de pe urma încălzirii globale, prin extinderea terenurilor arabile și creșterea producției agricole. În plus, în climatele foarte reci, populația și industriile cheltuiesc sume mari pentru încălzire, însă cu temperaturi mai ridicate, costurile cu energia ar putea scădea, ceea ce ar duce la economii importante. Totuși, autorii studiului spun că interconectarea economiilor prin comerț face ca niciun stat să nu fie protejat complet de efectele schimbărilor climatice.
Chiar și o încălzire globală mai moderată, de +2 grade Celsius, ar putea duce la o scădere a PIB-ului global cu -16% pe cap de locuitor, de peste 10 ori mai mult decât estimările anterioare, care indicau doar -1,4%.
Experții avertizează că lumea se îndreaptă deja spre o creștere de temperatură de +2,1 grade Celsius, chiar și în cel mai optimist scenariu, în care toate țările respectă angajamentele actuale de reducere a emisiilor. Dacă politicile climatice nu sunt intensificate rapid, impactul economic al schimbărilor climatice ar putea deveni ireversibil, iar astfel va afecta nivelul de trai la scară globală și va accentua inegalitățile economice. Cercetătorii subliniază că nu doar temperaturile medii tot mai ridicate, ci frecvența tot mai mare a fenomenelor extreme pot destabiliza piețele și economia globală.
Sursa: The Guardian
Foto: Image191 | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.