Reacția Kremlinului a fost transmisă de purtătorul de cuvânt, Dimitri Peskov, căruia i-a fost adresată o întrebare în acest sens. “Continuăm să lucrăm cu partea americană, în primul rând pentru a construi relațiile bilaterale, care au fost grav afectate în timpul administrației americane precedente. Și lucrăm și la implementarea unor idei legate de pace în Ucraina. Discuția aceasta este în desfășurare, dar până acum nu există detalii despre care am putea sau ar trebui să vă spunem. Acesta este un proces care necesită timp, probabil din cauza complexității sale”, a spus Peskov. Purtătorul de cuvânt a adăugat că președintele rus rămâne deschis înțelegerilor cu liderul american. Potrivit rușilor, o eventuală discuție telefonică între Trump și Putin ar putea fi organizată rapid, dacă va fi necesar, deși în prezent nu este programată nicio convorbire.

Ieri, în cadrul unui interviu pentru NBC News, Donald Trump și-a exprimat nemulțumirea față de Vladimir Putin, acuzându-l că întârzie deliberat armistițiul de pace și că încearcă să-l înlăture pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski pentru a-și impune propriile condiții în negocieri. Trump a avertizat că, în lipsa unui acord de încetare a focului, va impune tarife între 25% și 50% pentru statele care cumpără petrol rusesc. În ciuda declarației sale, Trump a adăugat ulterior că “se fac progrese, ușor-ușor” în direcția păcii, poziție similară cu cea a purtătorului rus de cuvânt.

În ciuda acestor declarații, totuși, agenția rusă Interfax a anunțat că președintele Vladimir Putin a semnat un ordin prin care alte 160 de mii de persoane, cu vârsta între 18 și 30 de ani, vor fi chemate pentru a fi recrutate, începând cu 1 aprilie și până la 15 iulie. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat dur, acuzând Kremlinul că  “nu dă doi bani pe diplomație” și că folosește negocierile ca acoperire pentru a pregăti o nouă ofensivă majoră în regiunile Sumî, Harkov și Zaporijie. “Putin vrea să negocieze de pe o poziție de forță. El se gândește doar la război”, a declarat Zelenski. Acesta a solicitat ca asupra Rusiei să se exercite o presiune internațională sporită.

În paralel, Rusia și SUA ar fi început discuții privind proiecte comune legate de metalele rare și alte resurse minerale, în ciuda conflictului în desfășurare. Potrivit emisarului rus pentru investiții, mai multe companii americane și-au exprimat deja interesul pentru astfel de colaborări. Kremlinul a confirmat existența acestor discuții, menționând că “interesul este reciproc și se referă la proiecte avantajoase pentru ambele părți”

Surse alternative: Reuters, DW, Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday