Sky News arată că retragerea din serviciu a elicopterelor Puma ale Forțelor Aeriene Regale, începând din această săptămână, crează un deficit important de capacități operaționale, în condițiile în care nu există încă o soluție de înlocuire. Decizia fusese luată în toamna trecută, pentru o reducere de costuri, dar acum, când armata britanică are nevoie de reînarmare, experții nu mai înțeleg de ce măsura se susține în continuare.
“SUA ne-au avertizat timp de un deceniu să nu mai luăm ca fiind garantată securitatea noastră, iar noi toți nu am făcut nimic. În Germania, Polonia și Franța au adoptat o schimbare de concept necesară și o reprioritizare a cheltuielilor guvernamentale. În UK, guvernul încă mai crede că este vorba de imagine și că merge cu schimbări minore. Acest lucru nu păcălește pe nimeni și riscăm să ne pierdem credibilitatea și poziția de lider în materie de apărare în rândul aliaților”, a declarat, pentru Sky News, Sir Ben Wallace, fostul ministru conservator al Apărării.
Într-o declarație făcută miercuri, ministrul de finanțe, Rachel Reeves, a anunțat o sumă suplimentară de 2,2 miliarde de lire sterline pentru Apărare, pe următorul an, ca parte dintr-un plan mai amplu de creștere a cheltuielilor militare la 2,5% din PIB, din 2027. Guvernul a prezentat această decizie drept cea mai mare creștere a acestor cheltuieli de la Războiul Rece încoace, însă specialiștii din domeniu susțin că, deși finanțările suplimentare sunt bune, acestea sunt mai mult o chestie de imagine, deoarece bugetul apărării a avut parte de reduceri repetate de la prăbușirea Uniunii Sovietice.
Experții din domeniu susțin că cele peste două miliarde de lire sterline pentru anul viitor nu sunt suficiente pentru a transforma rapid Armata Britanică, Marina Regală și Forțele Aeriene Regale.
“În timp ce continuăm să ne învârtim și să ne luptăm pe procente infime de cheltuieli, permitem ca forțele noastre armate să se împuțineze în fața noastră, în speranța că declarațiile guvernamentale vor asigura descurajarea pe care echipamentele noastre actuale nu o pot asigura”, a comentat un expert pentru Sky News.
Marea Britanie s-a declarat în favoarea trimiterii de trupe pentru menținerea păcii în Ucraina și vrea să joace un rol important în cadrul acestei forțe multinaționale. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a propus ca aliații să crească cheltuielile de apărare la 3% din PIB, în timp ce Donald Trump a cerut anterior un prag de 5%.
Sursă: Sky News
Foto: Domhnall Dods | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.