Cu scoaterea la licitație a colecției se ocupă casa Numismatica Ars Classica, din Elveția. Conform detaliilor împărtășite de casa de licitații, colecția cuprinde aproximativ 15 mii de monede de aur și argint, ce datează din perioade istorice diferite, pornind de la Grecia Antică și ajungând până în secolul XX.
Identitatea celui care a creat această colecție nu a fost făcută cunoscută, ci doar povestea din spatele său. Colecționarul a decis să îngroape monedele în contextul desfășurării celui de-Al Doilea Război Mondial, de teama unei invazii naziste. Astfel, a îngropat aproape toată colecția, peste 10.000 de monede în grădina sa, cele mai multe fiind puse în plicuri, în cutii de trabucuri și apoi sigilate în mai multe casete de aluminiu. Colecționarul i-a spus doar soției sale unde a ascuns monedele, iar la scurt timp a murit în urma unui accident vascular cerebral.
Colecția a fost denumită “Traveller Collection” (“Colecția Călătorului”), iar cei de la casa de licitații explică faptul că decizia de a strânge monedele a fost luată în anii 1930. În contextul acelei perioade, exista o tendință de a cumpăra aur, fiind perioada Marii Depresiuni, în care valoarea banilor se deprecia. Astfel, colecționarul a adunat inițial lingouri de aur, iar apoi s-a îndreptat spre monede, reușind să strângă piese sofisticate și rare din întreaga lume.
Colecția a rămas ascunsă până la mijlocul anilor 1990, când soția colecționarului a dezgropat-o și a contactat casa de licitații pentru a cataloga și evalua monedele. Casa de licitații nu a putut vinde monedele până în 2022, iar procesul de catalogare a durat peste un an. Una dintre cele mai importante piese ale colecției este o monedă de aur de 100 de ducați cu chipul împăratului Ferdinand al III-lea de Habsburg (mai sus). Aceasta datează din 1629 și este evaluată la aproximativ 1,4 milioane de dolari.
Există, însă, și alte monede extrem de valoroase, aparținând unor gravori celebri precum William Wyon (1795-1851), care a condus Monetăria Regală din Marea Britanie. Una dintre monedele create de acesta este “Una and the Lion” (mai sus), realizată în 1839, care o înfățișează pe regina Victoria în rolul personajului Una din poemul “The Faerie Queene”. O versiune din argint este estimată la 150.000 de lire sterline, iar o monedă din aur la 250.000 de lire sterline.
Prima ședință de licitație este programată pe 20 mai și va cuprinde 200 de monede britanice din colecție. Monedele variază de la primele exemplare bătute la mașină din timpul domniei lui Carol al II-lea, la sfârșitul secolului al XVII-lea, până la cele create pentru încoronarea lui George al VI-lea în 1937.
Sursă: Financial Times
Foto: Numismatica Ars Classic
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.