Ministerul de Finanțe a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență care arată că impozitul intră în vigoare de la data de 1 ianuarie 2025 (așa cum s-a stabilit prin “Ordonanța Trenuleț” de la finalul anului trecut), iar firmele vor trebui să calculeze și să declare valoarea impozitului (de 1%) până la finalul lunii mai. Plata poate fi făcută însă în două tranșe, una până la finalul lunii iunie, iar a doua până la finalul anului.
Ministrul Tánczos Barna precizează că a avut consultări cu mediul economic și că “asigurăm încasări cel puțin la nivelul estimărilor inițiale de 1 miliard de lei în 2025, printr-o reglementare care ia în considerare atât necesitatea eficienței colectării, cât și feedbackul primit din partea sectoarelor economice. Companiile private au solicitat ca impozitarea să se facă nu pe valoarea brută a construcțiilor, ci pe valoarea netă a acestora”.
În Nota de fundamentare a OUG se arată că aceasta nu are impact economic și social negativ, deși, fiind vorba de o taxă pe infrastructură, specialiștii au arătat deja că ea este una puternic inflaționistă, firmele fiind nevoite să își transfere aceste costuri suplimentare în prețuri.
“Proiectul de act normativ mai cuprinde măsuri ce vizează următoarele modificări ale prevederilor în domeniul impozitului pe construcții:
- Clarificări cu privire la stabilirea bazei impozabile în cazul investițiilor efectuate de către contribuabili la construcțiile utilizate în baza unor contracte de administrare/concesiune/folosință cu titlu gratuit/închiriere/locație de gestiune/asociere în participațiune şi altele asemenea.
- Stabilirea unor reguli de calcul, de declarare și de plată a impozitului în cazul contribuabililor care au an fiscal modificat, pentru cei care încetează să existe sau pentru contribuabilii nou-înființați în cursul anului.
- Stabilirea sferei de aplicare a impozitului în sensul aplicării acestuia doar pentru construcțiile situate pe teritoriul României.”
Sursa: Proiect OUG
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.