Just Stop Oil a anunțat că, la final de aprilie, va pune capăt seriei de proteste oerturbatoare, cum a fost împroșcarea cu supă a picturilor lui Vincent van Gogh (inclusiv “Floarea Soarelui”), vandalizarea vitraliului ce protejează Magna Carta sau a monumentului Stonehenge, peste care a pulverizat vopsea portocalie.

“La finalul lunii aprilie, ne vom agăța vesta reflectorizantă în cui”, au transmis membrii grupării într-o declarație, făcând referire la vestele emblematice portocalii purtate în timpul protestelor. Grupul va organiza o ultimă acțiune simbolică în Parliament Square din Londra, pe 26 aprilie, după care “nu va mai desfășura acțiuni sub numele de Just Stop Oil”, a declarat un purtător de cuvânt pentru CNN.

Decizia de a renunța la acțiunile disruptive vine într-un context mai larg în care grupuri similare, precum Extinction Rebellion, au ales să adopte metode mai puțin conflictuale. De asemenea, înăsprirea legislației împotriva protestelor a făcut ca astfel de acțiuni să fie tot mai riscante pentru activiști. Totuși, militanții pentru mediu au devenit o țintă frecventă a presei conservatoare din Marea Britanie și au fost criticați pentru că ar fi “fanatici” de către guvernele conservator și laburist. Mulți dintre protestatari, inclusiv fondatorul grupului, au fost condamnați la închisoare.

Just Stop Oil anunță, totuși, că “lupta nu se oprește aici […] Nu este sfârșitul rezistenței civile. Avem nevoie de o revoluție pentru a ne proteja de furtunile care urmează”, au transmis reprezentanții grupului. Aceștia susțin că vor adopta o nouă strategie pentru a răspunde “realității încălzirii globale accelerate, morții în masă, colapsului economic și ascensiunii fascismului”.

Just Stop Oil a fost înființată în 2022 și a solicitat, inițial, încetarea eliberării de noi licențe pentru exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze. Odată cu implementarea acestei politici de către actualul guvern britanic, Just Stop Oil susține că a reușit să “mențină peste 4,4 miliarde de barili de petrol în pământ” și s-a autointitulat “una dintre cele mai de succes campanii de rezistență civilă din istoria recentă”.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday