Curtea Constituțională a respins în ședința de azi, cu unanimitate de voturi, obiecțiile de neconstituționalitate formulate de cele trei partide extremiste, în legătură cu Legea privind controlul utilizării spațiului aerian național. “În esență, Curtea a reținut că participarea și luarea de măsuri de către autoritățile militare desemnate ale Alianței Nord-Atlantice sau de către structurile forțelor statelor aliate și partenere pentru controlul aerian național ar trebui analizate în contextul obligațiilor asumate de România în calitatea sa de stat membru în NATO. Aderarea la NATO presupune atât transferul unor atribute, cât și exercitarea în comun a unor competențe cu statele componente, aspect care nu afectează suveranitatea țării. Curtea a constatat că reglementarea unei competențe partajate între structurile din instituțiile care fac parte din sistemul național de apărare și structurile forțelor statelor aliate și partenere nu aduce atingere exercițiului suveranității, în condițiile în care constituie o modalitate de apărare a spațiului aerian național, care este integrat în spațiul aerian NATO”, arată CCR.
De asemenea, “Curtea a constatat că legea criticată nu reglementează vreo soluție legislativă cu privire la organizarea de activități militare sau paramilitare, distincte de forțele armate regulate, care nu se integrează în sistemul național de apărare al României ori al forțelor armate aliate sau de coaliție“.
Tot azi, CCR a respins și obiecțiile de neconstituționalitate formulate de SOS, AUR și POT în legătură cu Legea privind desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor şi operaţiilor militare pe teritoriul statului român: “Curtea a constatat că legea criticată nu reglementează vreo soluție legislativă cu privire la organizarea de activități militare sau paramilitare, distincte de forțele armate regulate, care nu se integrează în sistemul național de apărare al României ori al forțelor armate aliate sau de coaliție (…) Curtea a mai constatat că <transferul de autoritate> nu are semnificația încadrării într-o funcție militară în sistemul Ministerului Apărării Naționale a membrilor forțelor/structurilor militare străine, care participă la desfășurarea, pe timp de pace, a unor misiuni și operații militare pe teritoriul statului român“.
În urmă cu o lună, parlamentul a votat legea care permite Armatei Române să doboare dronele care zboară neautorizat în spațiul aerian al României. Imediat după, un val periculos de dezinformări s-a propagat pe TikTok și Facebook, în legătură cu această lege, dar și cu cea a desfășurării pe timp de pace a misiunilor și operațiunilor militare pe teritoriul statului român. La acel moment, Ministrul Apărării a transmis că în online se propagă informații false, precum “românii vor fi trimiși la război” sau că “în țară se va instaura dictatura militară”, iar procesul legislativ nu ar fi respectat regulile de transparență decizională, ceea ce este fals.
De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în spațiul aerian al României au pătruns mai multe drone, iar localnicii mai multor zone din Tulcea și Galați au fost avertizați prin sistemul Ro-Alert. Autoritățile române au transmis că acestea nu pot fi doborâte, în lipsa unui cadru legislativ. De atunci, mai multe aparate de zbor fără pilot, care au intrat în spațiul aerian al țării în urma atacurilor rușilor asupra porturilor ucrainene au fost doar monitorizate. Unele au părăsit spațiul fără incidente, altele s-au prăbușit și au explodat la sol, iar o parte au fost detonate.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.