Primul care a anunțat planul a fost președintele Franței, Emmanuel Macron. Acesta a spus că “forțele de reasigurare sunt o propunere anglo-franceză dorită de Ucraina” și a adăugat că, deși propunerea nu beneficiază de unanimitate, Marea Britanie și Franța vor trimite o delegație în Ucraina pentru a discuta despre această problematică. Președintele a explicat că nu este nevoie ca toate statele dispuse să ajute Ucraina să și trimită forțe de menținere a păci, ci pot opta să ajute în alte moduri.
“Aceste forțe de reasigurare vor acționa ca un factor de descurajare împotriva unei potențiale agresiuni rusești”, a declarat Macron, care a insistat că “acestea nu sunt destinate să fie forțe de menținere a păcii și nu vor înlocui forțele armate ucrainene. Nu vor fi poziționate pe linia frontului, ci în locații strategice”. Președintele francez a precizat că “șefii noștri de stat major vor stabili harta și formatul acestor desfășurări în următoarele săptămâni”.
Informațiile au fost confirmate și de premierul britanic, Keir Starmer, care a spus că șefii militari din armatele franceze, britanice și germane se vor deplasa la Kiev pentru a ajuta la planificarea sprijinului pentru Armată Ucraineană. “Vom fi pregătiți să operaționalizăm un acord de pace, indiferent de forma sa exactă, și vom lucra împreună pentru a asigura securitatea Ucrainei, astfel încât aceasta să se poată apăra și descuraja în viitor”, a spus Starmer.
Cei doi nu au detaliat în ce va consta activitatea liderilor militari în Ucraina. Macron spune că miniștrii de externe ai țărilor aliate au fost însărcinați să analizeze aspectele legale privind desfășurarea unor forțe de sprijin pentru un eventual armistițiu în Ucraina, iar aceștia trebuie să prezinte un raport în trei săptămâni. Aceste forțe ar putea avea roluri precum sprijin logistic, instruire, supraveghere și monitorizare.
Despre posibilitatea ca Marea Britanie să desfășoare trupe în Ucraina, premierul britanic a spus că orice plan de acest fel va fi votat de parlament. De asemenea, a solicitat ca Rusiei să îi fie înaintat un termen limită până la care să se prezinte la masa negocierilor și să se angajeze la o pace durabilă. Și Volodimir Zelenski a spus că SUA ar fi trebuit să impună sancțiuni Rusiei atunci când aceasta a respins propunerea americanilor de încetare totală a focului.
Surse: France24, The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.