Richard Fadden, fostul șef al serviciului de informații canadian a declarat că încercările Administrației Trump de a minimaliza breșa de securitate de la Casa Albă “este o evoluție foarte îngrijorătoare a situației, cu implicații pentru schimbul mai larg de informații între aliații SUA”.
“Acest lucru este foarte îngrijorător. Canada trebuie să se gândească la ce înseamnă acest lucru în termeni practici: sunt Statele Unite pregătite să ne protejeze secretele, așa cum noi suntem obligați să le protejăm pe ale lor? Fiecare țară a avut parte de scurgeri de informații, cu un grad de gravitate variabil. Problema cu aceasta este că este generată la cele mai înalte niveluri ale guvernului SUA – și ei nici nu recunosc că este o problemă”, a conținut oficialul.
Canada, SUA, Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă fac parte din grupare numită Five Eyes, constituită cu zeci de ani cu scopul ca statele implicate să își împărtășească diverse informații. Breșa de securitate de la Casa Albă a creat, însă, îngrijorări în rândul membrilor grupării. În plus, aceasta a venit într-un moment în care Canada se confruntă cu o deteriorare rapidă a relației cu SUA, cel mai mare partener comercial și cel mai apropiat aliat militar al său.
Fadden a subliniat că astfel de informații ar trebui să rămână confidențiale și că Administrația Trump ar trebui să recunoască faptul că a comis o greșeală. De cealaltă parte, șeful Pentagonului, Pete Hegseth, a declarat marți că “nimeni nu scria planuri de război în acele mesaje”, idee susținută și de secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, care a scris pe rețelele de socializare că “acestea NU au fost «planuri de război». Toată această poveste a fost o altă farsă scrisă de un om care îl urăște pe Trump și care este cunoscut pentru senzaționalismul său”.
Reamintim, miercuri, revista The Atlantic a publicat discuții de pe grupul privat de mesagerie folosit de mai mulți oficiali ai Administrației Trump, care conțineau planuri pentru bombardamente americane în Yemen. Acestea includeau lansări de drone și informații privind ținta atacului, inclusiv descrieri ale condițiilor meteorologice. Printre destinatarii mesajelor s-a aflat și jurnalistul care a dezvăluit situația și care a fost adăugat din greșeală în grup.
Aplicația Signal, folosită de membrii Administrației Trump în acest context, este populară printre jurnaliști pentru criptarea sa sofisticată, dar nu poate fi descărcată pe dispozitivele emise de guvernul federal, ceea ce înseamnă că cei implicați în discuții foloseau probabil telefoane private.
Sursa: The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.