Raportul a fost întocmit de agențiile americane de informații și include evaluările anuale ale amenințărilor, fiind publicat înainte de audierea șefilor serviciilor de informații în Senat. La nivelul acestuia se arată că China este în măsură să lovească SUA cu arme convenționale, să compromită infrastructura americană prin atacuri cibernetice și chiar să îi întreacă pe americani în ceea ce privește progresul din domeniul AI, revendicând poziția de lider, până în 2030. Armata chineză dispune de capacități avansate, inclusiv arme hipersonice, avioane invizibile, submarine avansate, mijloace de luptă spațială și cibernetică mai puternice și un arsenal mai mare de arme nucleare, a declarat în fața comisiei directorul serviciilor naționale de informații, Tulsi Gabbard, catalogând Beijingul drept “cel mai puternic concurent strategic” al Washingtonului.

Totodată, în raport se arată că Forțele Armate Chineze fac progrese “constante, dar inegale” pentru o posibilă acțiune militară împotriva Taiwanului, folosind presiunea economică și militară pentru a-și exercita influența. Cu toate acestea, raportul menționează că provocările interne cu care ce confruntă China, precum corupția, inegalitățile demografice și dificultățile economice ar putea slăbi legitimitatea Partidului Comunist aflat la putere.

Pe lângă China, raportul atrage atenția și asupra Rusiei, Iranului și Coreei de Nord, care sfidează SUA prin campanii deliberate, Moscova dobândind o multitudine de lecții privind lupta împotriva armelor și serviciilor secrete occidentale într-un război pe scară largă”. Această experiență va provoca probabil viitoarea planificare a apărării SUA, inclusiv împotriva altor adversari cu care Moscova împărtășește acele lecții învățate”, arată raportul. Războiul din Ucraina și sancțiunile occidentale au făcut din Moscova “un catalizator al legăturilor în evoluție”, pe măsură ce devine mai dependentă de alte țări, precum Iran, Coreea de Nord sau chiar China. În același timp, Beijingul este văzut ca fiind “mai prudent” și încearcă să pară mai puțin agresiv, comparativ cu celelalte țări considerate de SUA drept amenințare.

Dincolo de amenințările stabilite în raportul agențiilor americane de informații, Reuters, care citează un analist principal în domeniul amenințărilor emergente în cadrul Fundației pentru Apărarea Democrațiilor, cu sediul la Washington, a dezvăluit că a descoperit o rețea de companii operate de o firmă chineză secretă de tehnologie, care a încercat să recruteze lucrătorii guvernamentali americani concediați recent. Această descoperire reprezintă o altă amenințare din partea Chinei pentru SUA, conform declarațiilor oferite pentru Reuters de către trei analiști, care afirmă că acesta este un mod al entităților străine de a aduna informații din ce în ce mai sensibile de la personalul demis. 

Surse: The Guardian, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday