Financial Times explică faptul că, recent, în SUA, mai mulți oameni de știință au fost sfătuiți, informal, de oficiali ai Institutului Național de Sănătate (NIH) să evite menționarea tehnologiei ARN Mesager (mRNA) în cererile de finanțare trimise către guvernul american, în condițiile în care, anterior, directorul NIH a cerut mai multor institute de cercetare detalii privind subvențiile, contractele și colaborările care implică tehnologia ARNm. Același tip de vaccin a fost folosit la scară largă în perioada pandemiei. Există suspiciuni că guvernul ar putea reduce sau elimina sprijinul pentru aceste studii, în condițiile în care, de curând, studii despre scepticismul oamenilor față de vaccinuri au fost oprite, de asemenea, după un mesaj similar trimis de NIH.

Un vaccin experimental împotriva cancerului pancreatic, bazat pe tehnologia ARN mesager (mRNA), a arătat rezultate promițătoare într-un studiu realizat la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York. La unii pacienți, vaccinul a stimulat sistemul imunitar să atace celulele canceroase și a redus riscul reapariției bolii timp de aproape patru ani. Acest tratament inovator este acum testat la scară mai largă pe 260 de pacienți din mai multe centre medicale internaționale. Vaccinurile mRNA funcționează prin “învățarea” sistemului imunitar să recunoască proteine specifice ale unei boli și să o combată. În cazul cancerului pancreatic, vaccinul a fost personalizat pentru fiecare pacient, folosind fragmente din proteinele tumorale proprii ale acestuia. Astfel, sistemul imunitar a putut să detecteze și să distrugă celulele canceroase care au reapărut după operație.

Totuși, în Administrația Trump există acum oficiali sceptici față de vaccinuri, precum Robert F. Kennedy Jr., un critic vocal al vaccinurilor Covid și un adept al teoriilor conspirației. Kennedy a susținut în trecut că vaccinurile mRNA sunt periculoase, deși datele științifice arată că acestea au salvat aproximativ 14 milioane de vieți, la nivel global, în timpul pandemiei. Cercetătorii se tem că reducerea finanțării ar putea încetini dezvoltarea unor tratamente revoluționare pentru cancer și alte boli grave. Drew Weissman, laureat al Premiului Nobel pentru contribuția sa la dezvoltarea vaccinurilor mRNA, consideră că o astfel de decizie “nu are sens” și ar întârzia descoperirea de noi terapii și ar afecta comunitatea științifică din toată lumea.

NIH este cel mai mare finanțator din lume al cercetării biomedicale, cheltuind aproximativ 47 de miliarde de dolari anual. În prezent, cercetătorii din întreaga lume lucrează la adaptarea tehnologiei mRNA pentru a trata diverse tipuri de cancer, boli infecțioase și chiar afecțiuni genetice. Fără sprijinul financiar al guvernului american, aceste proiecte riscă să fie întârziate sau chiar abandonate, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra inovației medicale și a sănătății globale, dar și asupra cercetătorilor aflați la începutul carierei, subliniază FT.

Analiza integrală la FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday