Tot mai multe dintre universitățile europene înființează posturi special dedicate cercetătorilor internaționali, cu accent pe cei americani care caută “refugiu academic” în fața cenzurii, a interferențelor politice și ideologice și a reducerilor de finanțare impuse de Administrația Trump, arată The Guardian într-o analiză.
Universitatea Liberă din Bruxelles (Vrije Universiteit Brussel – VUB), instituție cu o tradiție de protejare a libertății academice, înființată acum peste 190 de ani, a anunțat deschiderea a 12 posturi postdoctorale dedicate în special cercetătorilor din SUA. Rectorul a declarat că inițiativa vine ca un gest de solidaritate, din moment ce mediul academic american este tot mai afectat de influențe politice și ideologice și de lacunele semnificative în finanțarea cercetării. Demersurile în acest sens vin și după ce VUB a fost nevoită să anuleze două proiecte de cercetare comune cu instituții americane. Unul era legat de dezinformarea în rândul tinerilor și altul de dialogul transatlantic.
O altă instituție de cercetare care creează programe speciale pentru oamenii de știință americani este Institutul Pasteur din Paris. Acesta a confirmat că primește zilnic solicitări de la cercetători specializați în domenii precum bolile infecțioase sau originile bolilor, care se simt limitați sau chiar amenințați să-și desfășoare activitatea în SUA. Ministerul francez al Învățământului Superior și Cercetării a lansat un apel către instituțiile de cercetare pentru a elabora planuri prin care să atragă oameni de știință americani. Universitatea Aix-Marseille din Franța a lansat programul “Safe Place for Science”, prin care oferă finanțare pentru mai mult de 20 de cercetători americani timp de trei ani, ca reacție la o situație pe care a catalogat-o “catastrofală” pentru cercetarea din SUA. În doar două săptămâni de la lansare, universitatea a primit circa 100 de cereri de angajare, inclusiv din partea unor cercetători de la Yale, NASA și Stanford, în special din domeniile climatologiei, sănătății și științelor sociale.
De asemenea, Olanda pregătește un fond special destinat atragerii cercetătorilor internaționali, în contextul “schimbărilor geopolitice care provoacă o mobilitatea mai mare a oamenilor de știință”, a precizat ministrul olandez al Educației.
De la preluarea celui de-al doilea mandat al lui Trump, în ianuarie, cercetătorii din SUA s-au confruntat cu numeroase dificultăți. Tăierile de buget au pus în pericol locurile de muncă, inclusiv din cadrul unor instituții importante precum NASA și NOAA (principala agenție guvernamentală americană responsabilă pentru studiul oceanelor, atmosferei și climei). În același timp, guvernul a început să oprească finanțările pentru proiecte de cercetare legate de diversitate, unele vaccinuri și schimbările climatice.
Sursă: The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.