Presa americană a dezvăluit modul în care s-a decis atacarea rebelilor houthi din Yemen, pe un grup de Signal, pe care a fost introdus din greșeală și un jurnalist. Neglijența a ridiculizat nu numai securitatea deciziilor, dar și lipsa de profesionalism a înalților oficiali americani, considerați până acum, în cel mai bun caz, personalități (deseori media) ciudate, aduse de Donald Trump în poziții din care decid soarta lumii.

În condițiile în care hackerii chinezi au reușit recent să penetreze telefoane mobile ale unor oficiali de la Washington și a existat o suspiciune legată chiar de telefonul lui Trump, înainte de a deveni președinte, împărtășirea unor decizii de război pe un grup de pe o aplicație comercială open-source este “una dintre cele mai flagrante încălcări ale legislației securității naționale din istoria recentă a SUA, deși nu este clar dacă va fi vreodată investigată de agențiile federale de aplicare a legii, inclusiv de Departamentul de Justiție și de FBI, pe care Trump a încercat să le aducă sub control”, arată Financial Times. În fond, Trump însuși a fost investigat și pus sub acuzare pentru că a dus la Mar-a-Lago documente ultrasecrete (planurile de atac nuclear ale SUA) cu care a făcut paradă în fața prietenilor săi, după finalul primului mandat. Acel proces penal nu a mai apucat să fie judecat.

Dar, dincolo de ceea ce experții numesc “o breșă prostească de securitate”, schimbul de mesaje de pe chatul Signal mai arată și alte probleme, semnificativ mai importante, consideră FT – vicepreședintele JD Vance și Pete Hegseth (fost prezentator la Fox News, devenit șeful Pentagonului) și-au exprimat disprețul față de aliații europeni ai Americii, la fel de pasional în privat cum o proiectează Administrația Trump și în public. “Urăsc să-i salvez iar pe europeni”, a scris Vance, referindu-se la faptul că atacul asupra houthi securizează rutele maritime comerciale prin Marea Roșie, dinspre Asia spre Mediterană. “Aceste schimburi de mesaje evidențiază și măsura în care Vance se poziționează în discuțiile de politică externă din Cabinetul Trump drept cel mai ferm izolaționist, până la punctul de face dizidență în privat față de prima decizie de atac militar a lui Donald Trump” [doar pentru că europenii ar fi avut un avantaj din asta – n.r.]. “Și a arătat definitiv adâncimea neîncrederii cu privire la Europa din mintea oficialilor de rang înalt din jurul lui Donald Trump, într-un moment în care aceștia pun la îndoială că NATO ar mai conta și chiar par a se îndrepta spre lansarea unui război comercial transatlantic” [între SUA și UE – n.r].

“Îți împărtășesc pe deplin dezgustul”, i-a răspuns Hegseth (șeful Pentagonului) lui Vance.

Oficialii americani par a aștepta un soi de compensație financiară de la europeni și egipteni, așa cum pare a arăta mesajul lui Stephen Miller (SM), consilierul pe probleme de securitate al lui Donald Trump.

Sursa: FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday