Mai multe publicații britanice arată, după încheierea procesului spionilor ruși (cetățeni bulgari) prinși în UK, existența unei a doua rețele de spionaj rusești, coordonată de austriacul Jan Marsalek – fost director al companiei germane Wirecard (un fel de PayPal). Din 2020, când firma financiară a dat faliment, lăsând în urmă o pagubă de aproape două miliarde de euro, Marsalek, care a reușit să fugă din Austria cu un avion privat, este pe lista celor mai căutate persoane a Interpol.
Acum, autoritățile britanice arată că acesta era un agent al spionajului militar rus, GRU, și coordona grupuri militare private (miliții de mercenari) responsabile de rutele de tranzit ale migranților din Africa, prin Libia, spre țările vest-europene.
Serviciile secrete occidentale au aflat că obiectivul agentului rus, avizat de un colonel din GRU, era formarea unei armate de 15 mii de mercenari care “să armonizeze fluxul de migranți, un obiectiv cheie al lui Vladimir Putin, problema fiind un factor major în alegerile din Europa”, arată The Telegraph. Nu este clar dacă acest obiectiv a fost atins, dar este o certitudine că imigrația a influențat puternic alegerile din țările UE. Partidele extremiste din Franța, Germania, Austria, Olanda și UK au folosit, într-adevăr, problema migrației pentru a câștiga popularitate și pentru a obține mai multe locuri în parlamentele europene, după 2020.
Dar dezvăluirile arată că Austria, una dintre cele mai vocale țări împotriva imigrației clandestine (a folosit acest pretext inclusiv pentru amânarea aderării României la Schengen), a fost pe punctul de a fi atrasă inclusiv într-o schemă de finanțare a acestor rețele de imigrație, deoarece Marsalek a încercat să îi convingă pe oficialii austrieci că o forță de mercenari ar putea să îi oprească în Libia pe cei care veneau din Africa spre țările europene.
“Telegraph a avut acces la dovezi că, în 2017, oficialii guvernamentali austrieci au promis investiții de peste 120.000 de euro pentru a ajuta la realizarea planului, despre care Marsalek a spus că va ajuta UE să rezolve criza migrației. Cu toate acestea, planul era supervizat de un presupus colonel GRU. Avertismentele primite de oficialii guvernamentali din Germania și Austria cu privire la implicarea Rusiei în acest plan au fost ignorate”.
Mercenarii, inclusiv Wagner, au alimentat în realitate migrația din Africa, prin creșterea instabilității și violenței în teritoriile aflate sub controlul lor și prin mutarea fizică a migranților către granițele UE și sprijinirea traficanților. Potrivit unor surse de securitate, Marsalek a fost implicat în reorganizarea intereselor Wagner în Africa după moartea lui Evgheni Prigojin (în 2023). Dar planul lui Marsalek vine din 2017-2018, când el a avut întâlniri cu Killian Kleinschmidt, un fost lucrător ONU. La întâlnirile cu acesta a participat și Gustav Gustenau, pe atunci general în Ministerul Apărării din Austria. The Telegraph a avut acces la o declarație de intenție semnată de generalul austriac care promite 20.000 de euro pentru un plan “de stabilizare și management al migrației în Libia”. Dlui Kleinschmidt i s-au promis, de asemenea, încă 100 de mii de euro pentru proiectul de parteneriat public-privat prin Ministerul Federal al Transporturilor, Inovației și Tehnologiei din Austria, dar aceste plăți, aparent, nu s-au făcut. Generalul Gustenau a negat că ar fi făcut ceva greșit sau că ar fi avut o relație strânsă cu Marsalek, spunând că a fost autorizat de șefii săi să exploreze proiectul și că nu cunoștea legătura lui Marsalek cu Rusia.
Plățile pentru proiect urmau să fie făcute de Marsalek prin intermediul “institutului cultural ruso-libian, care avea o adresă la Moscova. Nu există nicio înregistrare a unei astfel de companii”, arată publicația britanică.
Dezvăluirile vin într-un moment cheie al războiului din Ucraina, Donald Trump făcând presiuni asupra lui Volodimir Zelenski să negocieze o pace cu Rusia. Dar liderii europeni au avertizat anterior că Occidentul s-ar putea confrunta cu un nou val de migranți dacă Ucraina cade în mâinile Rusiei.
Surse: The Telegraph, Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.