John Ratcliffe, directorul CIA, a confirmat informația că SUA au oprit schimbul de informații și livrările de arme către Ucraina. El a declarat că “președintele Trump a avut o întrebare serioasă, cu privire la angajamentul președintelui Zelenski față de procesul de pace, și a spus să luăm o pauză. Vreau să dăm o șansă analizării acestei idei și ați văzut răspunsul pe care l-a dat președintele Zelenski, care a transmis că este pregătit pentru pace și vrea ca Trump să coordoneze acțiunile”.
Ratcliffe a declarat că speră ca această pauză să fie una scurtă și a subliniat angajamentul său de a colabora cu Ucraina: “Pe partea militară și pe cea serviciilor de informații, pauza care a permis să se întâmple acest lucru cred că va dispărea și cred că vom lucra umăr la umăr cu Ucraina, așa cum trebuie, pentru a respinge agresiunea care există acolo”.
Inițial, informația a fost publicată de Financial Times, care cita trei oficiali familiarizați cu această problemă, fără a preciza dacă aceștia sunt ucraineni, americani sau din alte țări care au ajutat până acum Ucraina. Schimbul de informații dintre cele două părți a fost esențial în cei trei ani de război, Armata Ucraineană fiind capabilă să identifice și să lanseze atacuri asupra infrastructurii și obiectivelor militare rusești sau să le respingă pe cele din partea Armatei Ruse.
Un purtător de cuvânt al serviciilor ucrainene de informații a refuzat să comenteze despre modul în care sistarea schimbului de informații va afecta activitatea acestora. Gradul de sprijin al serviciilor americane de informații este ținut secret, însă analiștii arată că acesta a permis Kievului să primească informații în timp real despre mișcările trupelor rusești și despre atacurile cu drone și rachete.
Această decizie vine la doar două zile după ce SUA au suspendat și livrările de armament către Armata Ucraineană și are loc în contextul creat de ruptura dintre Trump și Zelenski, după cearta din Biroul Oval, de vinerea trecută.
Marți, Zelenski a afirmat că cearta este un eveniment regretabil și că Ucraina este pregătită să semneze cu SUA, în orice moment, acordul privind exploatarea minereurilor rare. Liderul ucrainean a mai propus un armistițiu în privința atacurilor cu drone și rachete și a ostilităților pe mare.
Astăzi, Mike Waltz, consilierul american pentru securitate națională, a declarat la Fox News că ajutorul militar acordat de SUA Ucrainei ar putea fi reluat, în cazul în care sunt organizate negocieri de pace și sunt luate măsuri de consolidare a încrederii.
Surse: CNN, Financial Times, The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.