Miercuri dimineața, SpaceX a lansat o rachetă Falcon 9, care a transportat pe orbita Pământului modulul Blue Ghost, construit de Firefly Aerospace în Austin, Texas, precum și modulul Resilience construit de Ispace din Japonia, ambele companii private.

Această dublă-lansare a avut loc după ce Ispace a solicitat SpaceX un “rideshare”, mai exact, adăugarea unei încărcături secundare pe o rachetă ce avea inițial ca scop lansarea modulului companiei din Texas. După ce racheta Falcon 9 a ajuns în afara spațiului terestru, Blue Ghost (SUA) a fost plasat pe o orbită eliptică în jurul Pământului, la aproximativ o oră după lansare. Ulterior, orbita Falcon a fost ajustată pentru decuplarea Resilience (Japonia).

Blue Ghost (numit după o specie de licurici)  este un robot de aselenizare pe care compania Firefly l-a dezvoltat pentru a transporta instrumente științifice și alte încărcături utile pe suprafața Lunii. În primele 25 de zile, aceasta va orbita în jurul Pământului (pentru a prinde viteză) înainte de a porni într-o călătorie de patru zile până la satelitul natural al planetei noastre. Apoi va orbita în jurul Lunii timp de 16 zile înainte de a încerca să aselenizeze, pe 2 martie, la 45 de zile de la lansare. În cadrul acestei misiuni, nava se va îndrepta spre Mare Crisium, o câmpie din lavă solidificată, formată în interiorul unui crater de impact cu un asteroid. 

În ceea ce privește Resilience (Japonia), aceasta este a doua încercare a Ispace de a plasa un vehicul pe suprafața Lunii. În timpul primei încercări, nu a reușit aselenizarea lângă craterul Atlas, de pe partea vizibilă a Lunii, instrumentele fiind derutate de altitudinea acestuia. Propulsia s-a oprit mult prea devreme, iar modulul s-a prăbușit. De această dată, Resilience va urma o traiectorie mai lungă decât Blue Ghost, extinzându-și treptat orbita eliptică în jurul Pământului, până când raza aceasteia va ajunge dincolo de Lună. Ca sarcină utilă secundară pe Falcon 9, Resilience va trebui să efectueze un survol al Lunii, pentru a ajunge în poziția corectă, urmând să aselenize, dar abia peste cinci luni, pe o câmpie denumită Mare Frigoris.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday